Tehnologii si dispozitive pentru transmiterea si stocarea informatiei

Extras din referat Cum descarc?

TELECOMUNICATII
Prin telecomunicatii intelegem transmiterea cuvintelor, sunetelor, imaginilor sau datelor pe distante lungi, sub forma de semnale electronice sau electromagnetice.
TELEGRAF
Telegraful este primul mijloc de comunicare la distanta care a permis trimiterea de mesaje reletiv complexe.
De la inceputul sec 9 se foloseau sisteme de comunicatie simple. Un cod, numit semafor, care folosea doua brate mobile pentru fiecare litera si o oglinda numita heliograf pentru directionarea luminii solare, permiteau oamenilor sa comunice prin semnale luminoase. Acest sistem avea si inconveniente : nu se putea comunica noaptea, pe ceata, ploaie Folosirea electricitatii a imbunatatit considerabil posibilitatile telegrafului.
Electricitatea a permis transmiterea instantanee a informatiei si functionarea sistemului pe orice vreme, atat ziua, cat si noaptea. Mesajele circula sub forma unor pulsuri ale curentului electric, transmis prin fibre de cupru. In zilele noastre, cablurile confectionate din fibre optice sunt alcatuite din baloti de fibre fine de sticla, transporta semnale precum apelurile telefonice. Vocea umana este transformata in semnale digitale, transmise la fel de rapid ca pulsurile luminoase ale razelor laser. Ele pot transporta mult mai multe informatii digitale, decat fibrele de cupru, prin care se transporta semnalele analogice.
RADIO
Radioul este o inventie pe care o putem folosi pentru a trimite si a primi informatii prin aer si chiar departe in spatiu, fara a conecta fire.
Undele radio sunt o forma de energie care calatoreste prin aer ; sunt pretutindeni, dar noi nu suntem constienti de prezenta lor pana in momentul in care deschidem aparatul de radio(receptor radio) si il reglam pe o anumita frecventa.
Frecventa reprezinta nr de oscilatii in unitatea de timp. Undele radio oscileaza cu frecvente uimitor de inalte - intre cateva mii pana la cateva miliarde de ori intro secunda. Posturile radio trebuie sa emita pe frecvente diferite, pentru ca transmisiile lor sa nu se incurce.
Radioul este folosit de politie si de echipajele de la bordul navelor si aeroplanelor, pentru a pastra legatura cu personalul de la baza sau cu cel de la sol. Prezentatorii de pe scena folosesc microfoane redio pentru a-si transmite vocea amplificatoarelor. Undele radio sunt folosite si pentru a transmite semnale masinilor, barcilor si avioanelor cu telecomanda.
TELEVIZIUNE
Televiziunea(TV) inseamna transmiterea unor imagini si sunete dintr-un loc in altul. Este unul din cele mai importante mijloace de comunicare in masa din lume.
Imaginile si suntele televizate sunt alcatuite din semnale electronice produse de o camera TV si recreate de un aparat TV. O camera TV are lentile de focalizare a imaginii pe o suprafata, care converteste imaginea luminoasa in semnale electronice ce pot fi inregistrate pe o banda video. Aceste semnale pot fi transformate in unde radio si difuzate de la statii de emisie radio, prin intermediul unui satelit sau prin retele de cabluri, direct la aparatele TV.
TELEFON
Telefoanele sunt instrumente de comunicare la distante mari. Ele transmit convirbirile spre alte locuri, sub forma de curent electric, raze laser sau unde radio. 
Convorbirile telefonice pot fi transmise in jurul lumii ca semnale radio,


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii si dispozitive pentru transmiterea si stocarea informatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!