Surse Si Echipamente Simple De Electroalimentare

Extras din referat Cum descarc?

Aceste surse pot fi inpartite mai simplu in surse electrice (retea, grupuri elecrogene) si surse chimice (elemente galvanice si acumulatoare). PILE ELECTRICE SI BATERII GALVANICE Elementul galvanic (pila electica) este o sursa chimica de curent continuu, a carei functionare este bazata pe disocierea electrolitica (fenomen cunoscut de la electrotehnica) si pe fonomene electrochimice.
Aceasta sursa este formata in principiu dintr-un vas in care se afla doi electrozi din materiale diferite, cufundati intr-un electrolit (solutie de acizi, baze sau saruri). La suprafata de contact dintre electrod si electrolit are loc o reactie chimica si un schimb de ioni, in urma careia se creaza intre electrod si solutie o diferenta de potential. Materialele electrozilor se aleg in asa fel incat unul sa cedeze usor ionii pozitivi, ramanand cu un potential negativ fata de electrolit, iar celalalt sa primeasca usor ionii pozitivi ai electrolitului, si deci sa capete un potential pozitiv.
Diferenta de potential dintre cei doi electrozi poarta numele de tensiune electromotoare electrolitica.
Legand intre ei lectrozii (figura 1. 1) prin intermediul unei rezistente va aparea in acest circuit un curent electric, care ar trebui sa ramana constant pana la uzarea lor. Practic, se constata ca, dupa un anumit timp, tensiunea electromotore deci curentul electric generat de ea scade treptat pana la valoarea 0. Acest fenomen se numeste polarizarea elementului galvanic si se datoreaza depunerii produselor de descompunere a electrolitului pe electrozi, cea ce da nastere unei tensiuni contraelectromotoare (aceasta genereaza un curent invers). Prin legarea pilelor in serie, paralel sau serie-paralel se obtin bateri galvanice.
Pilele cu cea mai larga utilizare in telecomunicatii sunt pilele uscate de tipul zinc-magneziu. Grupand mai multe pile zinc-magneziu se obtin bateri electrolitice de tip ZM. Tensiunea electromotoare care se obtine este de 1, 5 1, 8 V pentru pila. Capacitatea variaza intre 10 si 500 Ah. Autodescarcarea reprezinta o pierdere de 30% din capacitate in itmp de un an. In scopul reducerii volumului si greutatii surselor de curent s-au construit in ultimul timp pile de tip pastila. Electrodul pozitiv este o masa aglomerata de mangan si carbune, electrodul negativ este o foita de zinc metalic, iar electrolitul inbina o membrana din carton.
In tara noastra se fabrica pile si bateri uscate ZM rotunde si cilindrice. Caracteristicile acestora sunt regasite de STAS 808 62. b) FIG. 1. 1 a principiul de constructie al pilei b schema electrica corespunzatore ACUMULATOARE ELECTRICE Acumulatoarele electrice sunt elemente galvanice secundare, care inmagazineza energie electrica luata de la o sursa de curent continuu (incarcare) si o cedeaza la nevoie (descarcasea acumulatorului) intr-un circuit inchis continuand un consumator.
Atat incarcarea, cat si descarcarea acumulatorului (FIG. 1. 2. 1. ) se bazeaza pe reactii chimice ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Surse Si Echipamente Simple De Electroalimentare
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!