Studiul Luminii Liniar Polarizate - Verificarea Legii lui Malus

Extras din referat Cum descarc?

Scopul lucrarii: studiul luminii liniar polarizate, verificarea legii lui Malus.
Teoria lucrarii: Conform teoriei clasice a electromagnetismului, lumina este o unda transversala in care directiile de oscilatie ale vectorilor intensitatii campului electric si inductiei magnetice sunt reciproc perpendiculare si perpendiculare pe directia de propagare. Daca, in plus, oscilatiile vectorului (sau ) sunt paralele intre ele in orice punct din spatiu unde se propaga unda, aceasta este liniar polarizata.
Planul care contine vectorul si directia de propagare a undei este numit plan de oscilatie.
Polarizarea luminii, adica selectarea unor directii preferentiale de oscilatie ale vectorului intensitate camp electric, se face in diferite moduri, cum ar fi: prin reflexie, dubla refractie, imprastiere, etc. In acest material ne vom referi la obtinerea luminii liniar polarizate prin dubla refractie. Exista o categorie de substante, in general cristaline, transparente si omogene, care din punct de vedere al proprietatilor optice sunt anizotrope. Aceasta inseamna ca, pentru o directie de propagare data, ele prezinta indici de refractie diferiti, in functie de starea de polarizare a luminii. Un fascicul de lumina naturala, care cade pe un cristal birefringent va fi impartit in doua fascicule polarizate, directiile de polarizare fiind reciproc perpendiculare .
Construirea unui polarizor, adica a unui dispozitiv care permite obtinerea luminii liniar polarizate din lumina naturala, presupune gasirea unei metode de a separa cele doua fascicule. O alta categorie de polarizori care ne intereseaza in mod direct in lucrarea de fata se bazeaza pe proprietatea de diocrism a anumitor cristale birefrigerente, cum ar fi, de exemplu, turmalina. Un cristal dicroic are un comportament preferential fata de cele doua componente polarizate, si anume, absoarbe pe una dintre acestea mult mai puternic decat pe cealalta. Astfel, daca grosimea stratului parcurs este suficient de mare, se poate obtine ca una dintre componente sa fie complet absorbita, in timp ce cealalta trece putin atenuata.
Cristalele dicroice au fost folosite pentru realizarea unor materiale polarizante, numite comercial polaroizi. Peliculele polaroid moderne au ca principiu de fabricatie: introducerea unor lanturi moleculare lungi, aliniate si paralele intr-o pelicula flexibila de material plastic. Polaroidul transmite numai acele componente ale trenurilor de unda ai caror vectori camp oscileaza paralel cu o directie preferentiala absorbind pe cele care oscileaza dupa directia perpendiculara 
In figura 1. este reprezentat planul de vibratie al unui tren de unda oarecare incident pe polaroid. Vectorul intensitate camp electric poate fi inlocuit prin cele doua componente ale sale , perpendiculara pe directia polarizarii, si , paralela cu aceasta. Evident, numai componenta a doua va fi transmisa, cealata fiind absorbita.
Pentru a pune in evidenta proprietatea de polarizare a luminii transmise de un polarizor, trebuie folosit un al doilea polarizor, care de obicei este numit analizor.
Daca se roteste analizorul in jurul directiei de propagare, se vor constata variatii ale intensitatii luminii transmise, de la o valoare maxima (cand directiile de polarizare ale celor doi polarizori sun paralele) pana la o valoare minima, nula sau foarte mica (cand polarizorul si analizorul sunt incrucisati). Se pot face masuratori cantitative corecte daca in sistemul reprezentat in figura 6 se inlocuieste ochiul observatorului cu o fotocelula cuplata la un microampermetru. Fotocelula va da un curent electric proportional cu intensitatea luminii incidente pe ea. Notand cu si valorile maxima si minima ale intensitatii luminii detectate, se defineste gradul de polarizare a luminii incidente, exprimat in procente:
ia valori cuprinse intre 0 (corespunzator luminii naturale) si 1 (corespunzator luminii total polarizate). Cand este subunitar, lumina este numita partial polarizata.
Daca unghiul dintre directiile de oscilatie ale celor doua pelicule polarizare este , atunci analizorul va lasa sa treaca numai componenta paralela cu axa sa de oscilatie , unde este amplitudinea luminii liniar polarizate ce cade pe analizor. Deoarece intensitatea luminii este proportionala cu patratul amplitudinii, rezulta ca intensitatea fasciculului luminos transmis de sistemul polarizor - analizor va depinde de dupa legea:


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Luminii Liniar Polarizate - Verificarea Legii lui Malus.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!