Serii spectrale, Spectrograful, determinarea elementelor în funcția spectrală

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Spectrul . 4
3. Serii spectrale 7
4. Analiza spectrala ... 9
4.1. Analiza calitativa
4.2. Analiza cantitativa
5. Spectroscopia, spectrofotometria si spectrograful . 12
6. Determinarea elementelor in functia spectrala ... 17
7. Bibliografie . 20


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Spectrul electromagnetic reprezinta totalitatea radiatiilor electromagnetice existente in Univers. Radiatiile electromagnetice sunt pretutindeni, ne inconjoara, ne folosim si depindem de ele zilnic. Radiatiile electromagnetice, care se intind de-a lungul unui spectru plecand de la foarte scurtele raze gama, continuand cu razele X, radiatia ultravioleta, lumina vizibila, radiatia infrarosie, cu ale sale unde ceva mai lungi, microundele si pana la undele radio care pot avea o lungime de unda chiar mai mare decat un lant muntos, constituie impreuna acest asa-numit spectru electromagnetic, despre care putem afirma fara teama de a gresi ca sta la baza erei informationale si a lumii moderne.
Aparatul de radio, telecomanda televizorului, SMS-urile, televizorul insusi, cuptorul cu microunde, chiar radiografiile medicale, toate depind de unde din anumite regiuni ale spectrului electromagnetic . Undele electromagnetice sunt produse in urma vibratiilor particulelor incarcate electric, fiind caracterizate de proprietati electrice si magnetice. Nu au nevoie de un mediu de propagare, spre deosebire de undele de suprafata (care apar la suprafata oceanelor), undele electromagnetice strabat vidul cosmic avand o viteza constanta -  viteza luminii.
Undele electromagnetice au minime si maximela fel ca cele de suprafata. Numarul de creste care trec printr-un anumit punct intr-o secunda reprezinta frecventa undei. O unda pe secunda se numeste Hertz. Undele electromagnetice lungi (ex. undele radio) au cea mai mica frecventa si transporta mai putina energie. Radiatia gama consta din undele cu cele mai scurte lungimi de unda, avand cea mai mare energie din cadrul spectrului electromagnetic. Zi de zi intram in contact in acelasi timp cu nenumarate unde pe langa cele din zona vizibila a spectrului. In timp ce ne uitam la televizor intram in contact si cu undele radio transmise de o statie din apropiere, cu microundele care poarta prin atmosfera convorbirile purtate prin intermediul retelelor de telefonie mobila si mesajele text de tip SMS, cu undele provenite de la retelele wireless din jur, cat si cu cele de la dispozitivele GPS ale masinilor care trec prin apropiere. 
Ochiul uman poate receptiona doar spectrul vizibil, detectand energia electromagnetica cu lungimi de unda cuprinse intre 400 si 700 nanometri. Percepem obiectele ca fiind colorate fiindca undele electromagnetice interactioneaza cu moleculele lor. Unele lungimi de unda din zona vizibila sunt reflectate, iar altele sunt absorbite de catre corpuri.
Tot ce ne inconjoara emite, reflecta si absoarbe radiatie electromagnetica in mod diferit, in functie de compozitia chimica proprie. Un grafic care infatiseaza aceste interactiuni de-a lungul unei regiuni a spectrului electromagnetic poarta numele de semnatura spectrala. Modele caracteristice, veritabile amprente digitale in cadrul spectrului, le permit astronomilor sa identifice compozitia chimica a obiectelor si sa determine proprietati fizice precum temperatura si densitatea . 
2. Spectrul
Definitie:
Spectrul este ansamblul radiatiilor de frecvente diferite care alcatuiesc o radiatie electromagnetica complexa.
Spectru atomic = spectru creat prin tranzitii electronice in atomii elementelor. 
Spectru molecular = spectru creat prin tranzitii intre nivelele energetice ale moleculelor aflate in stare libera. 
Spectru solar = spectrul radiatiei emise de Soare. 
Figura 1 Modul in care lumina alba este transformata, la trecerea printr-o prisma, in culorile fundamentale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Serii spectrale, Spectrograful, determinarea elementelor in functia spectrala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

www.scientia.ro/tehnologie, 2010
http://www.manualdefizica.ro/wp-content/uploads/2014/02/Fizica-atomica.pdf, pag. 2-3
https://ro.wikipedia.org/wiki/Spectroscopie
https://www.univapollonia.ro/laborator-spectrofotometrie/
Conf. Dr. Stefan Hobai, Conf. Dr. Mithe Jinos, Indrumator de lucrari practice de biochimie, Ed. University Press, 2000, pag. 136-137


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!