Rezonanta Stocastica

Extras din referat Cum descarc?

Rezonanta stocastica joaca un rol important in multe fenomene care implica sisteme haotice. Despre haos si elemente legate de aceasta notiune se aduc lamuriri in capitolul 1. In capitolul 2 este descrisa fenomenul de rezonanta stocastica prin modelarea unei duble gropi de potential caracteristica sistemelor bistabile. In capitolul 3 sunt prezentate rezultate teoretice privind fenomenul de rezonanta stocatica in modele Ising. In capitolul 4 sunt prezentate rezultate experimentale privind dependenta magnetizarii de temperatura pentru a pune in evidenta rezonante stocastice ale domeniilor de magnetizare in interactiune cu fondul de zero care se manifesta prin salturi ale magnetizarii la anumite temperaturi.
1. DRUMUL CATRE HAOS. EFECTUL FLUTURE
1.1. ORIGINILE HAOSULUI IN FIZICA
Prin anii '60 Eduard Lorenz un meteorolog din New York arata, ca sistemul de ecuatii diferentiale cu care el incerca sa descrie anumite fenomene meteorologice, in anumite conditii, descriu un comportament haotic al unui sistem [1], dupa care in 1979 emite ipoteza imposibilitatii de previziuni precise in meteorologie [2].
Plecand de aceste observatii s-a nascut terminologia, efectul fluture ce caracterizeaza sistemele haotice a caror evolutie in timp este sensibila la conditiile initiale adica, variatii foarte mici ale conditiilor initiale implica modificari mari in evolutia ulterioara a sistemului.
Pentru a caracteriza sistemele haotice ne punem intrebarile: Ce este un sistem haotic? Ce este haosul?
Definitia curenta a haosului implica doua marimi exponentul Lyapunov si entropia topologica, notiuni care vor fi introduse mai jos. Prin aceste doua marimi putem defini haosul determinist ca fiind aceea stare a unui sistem determinist care este caracterizata prin instabilitate locala (exponentul Lyapunov sa fie pozitiv) si mixing global (entropia topologica pozitiva) [3]. Aici am facut o diferentiere intre haosul determinist si haosul veritabil (sau haosul in general), primul este complet determinat prin ecuatii diferentiale continue neliniare numai solutiile acestora sunt caracterizate, in anumite conditii, prin complexitate si dezordine care astfel apar haotice.
1.2. DESCRIEREA SISTEMELOR HAOTICE
Sa consideram o particula care se misca pe o traiectorie data de vectorul de pozitie fata de un referential ales. Daca sistemul de ecuatii diferentiale care descriu miscarea este neliniar atunci exista conditii pentru ca particula sa aiba o traiectorie haotica (haos determinist) si nu o traiectorie simpla stabila. Se pune problema daca putem masura cantitativ ,,haoticitatea" sistemului ? Raspunsul este da iar numarul ce caracterizeaza caracterul haotic poarta numele de exponent Lyapunov. Introducerea acestei masuri se poate face prin a studia sensibilitatea sistemului la mici modificari ale conditiilor initiale. Daca in urma unor mici modificari ale conditiilor initiale rezulta efecte mari atunci spunem ca sistemul este instabil la conditiile initiale. Daca in schimb de exemplu indiferent de marimea modificarilor in conditiile initiale sistemul tinde catre aceeasi traiectorie (atractor) sau un set de traiectorii (atractor straniu) atunci spunem ca sistemul este stabil. Pentru simplitate sa consideram ca sistemul poate fi caracterizata printr-o singura coordonata (coordonata generalizata). La momentul initial, pozitia particulei este caracterizata prin care implica o traiectorie . Sa presupunem ca modificam putin conditiile initiale cu o valoarea atunci ne asteptam la o modificare a traiectoriei astfel incat la un moment diferenta dintre cele doua pozitii sa fie 
Sensibilitatea la conditiile initiale, considerand ca departarea este exponentiala in timp, poate fi cuantificata prin expresia


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezonanta Stocastica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!