Radiatiile X

Extras din referat Cum descarc?

Antoine Henri Becquerel, fizician francez, familiarizat cu lucrarile lui Rantgen, a ales sa studieze fenomenele legate de fluorescenta si fosforecenta. In martie 1896, a facut o descoperiere remarcabila.
Becquerel a gasit ca fenomenele de fluorescenta si de fosforecenta prezinta multe similitudini, dar si deosebiri. In timp ce fluorescenta si radiatiile X dispar cand sursa de energie care le initializeaza este deconectata, fosforecenta continua inca un timp dupa deconectarea sursei de energie.
Totusi energia era obtinuta de la o sursa externa.
In februarie 1896, pe o vreme mohorata, Becquerel nu a putut folosi Soarele drept sursa de energie pentru experimentele sale. A pus placile fotografice intr-un sertar intunecat, alaturi de cateva cristale care contineau uraniu. Spre mare sa surpriza a gasit placile fotografice impresionante. Singura explicatie a fost ca, in timpul depozitarii, radiatii (invizibile) provenite de la uraniu au patruns pana in placi. Becquerel a reluat experimentul si s-a convins ca impresionarea placilor fotografice, izolate de lumina prin hartie neagra era datorata unor radiatii provenite de la uraniu. Sarurile de uraniu emit conform observatiilor lui Becquerel radiatii care impresioneaza placile fotosensibile. Emisia de radiatii nu depinde de combinatia chimica ce contine uraniul si nu necesita alte surse de energie.
Emiterea de raze este o proprietate a atomilor, independente de combinatia chimica a elementului uraniu. La sfarsitul anului 1897, lucrand in laboratorul lui Becquerel, Marie si Pierre Curie au inceput un studiu asupra radioactivitatii.
Becquerel observase deja ca emanatiile de uraniu pot determina aparitia unui curent electric intr-un conductor.
Folosind instrumente sensibile, inventate de Pierre si fratele acestuia, sotii Curie au masurat capacitate de a determina apritia unui curent electric a radiatiilor provenite de la de la diferite elmente.
In 17 februiarie 1898, sotii Curie, realizand teste cu pechblenda (minereu ce contine uraniu), au constat ca aceasta produce un curent de 300 de ori mai mare decat cel produs de uraniu pur. Au persupus atunci ca alaturi de uraniu trebuie sa existe in pechblenda o subsatanta activa. In titlul unnei lucrari care descria acest ipotetic element (numit Poloniu, dupa Polonia natala a Mariei), au introdus noul termen: radioactiv. Dupa o munca miguloasa, sotii Curie au reusit sa extraga suficient poloniu, precum si un alt element, de asemenea radiactiv (radiu), pentru a putea determina proprietatile fizice ale acestor elemente. Cei doi au stabilit primele standarte cantitative prin care poate fi masurata si comparata rata emisie radioactive de particule incarcate, provnind din elemente chimice. Mai mult, ei gasise ca exista o descrestere in timp a ratei emisiei radioactive si ca aceasta descrestere poate fi calculata si prezisa.
In 1911, Rutherford conducea o serie de experimente in care bombarda o foita de aur cu particule incarcate ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Radiatiile X - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!