Radiatii Rontgen

Cuprins referat Cum descarc?

1. Descoperirea razelor Rontgen.
2. Proprietatile razelor Rontgen.
3. Difractia razelor Rontgen.
4. Aplicatiile razelor Rontgen.
5. Constructia tubului Rontgen.
6. Electronii si pozitronii.
7. Alcatuirea radiatiei Rontgen.


Extras din referat Cum descarc?

Razele Rontgen - razele ce se obtin la frinarea electronilor rapizi in tuburi cu vid.
Aceste raze minunate patrund prin corpuri netransparente pentru lumina neobisnuita. Gradul de absorbtie al acestor raze este proportional cu densitatea substantei. Deacea cu ajutorul razelor Rontgen se pot obtine fotografii ale organelor interne ale omului. Pe aceste fotografii se disting bine oasele scheletului, inima s.a.m.d. Acum in tara noastra o data pe an toti cetatenii trebuie sa treaca asa numitul examen flouorografic. Cu ajutorul razelor Rontgen se fac fotografii ale cutiei toracice in scopul de a descoperi inceputul unei boli inainte ca omul sa aiba senzatii de durere.
CUPRINS
1. Descoperirea razelor Rontgen. Aceste raze au fost descoperite in anul 1895 de fizicianul german Wilhelm Rontgen. Rontgen stia sa urmareasca, sa observe ceva nou acolo, unde multi savanti pina la el nu observau nimic curios. Acest talent deosebit i-a ajutat sa faca o descoperire remarcabila.
La sfirsitul secolului XIX atentia generala a fizicienilor a fost atrasa de descarcarea in gaze la o presiune mica. In aceste conditii in tubul de descarcare in gaz se creau fluxuri de electroni foarte rapizi. Pe atunci ele erau numite raze catodice. Natura acestor raze inca nu era stabilita exact; se stia doar, ca aceste raze isi iau inceputul de la catodul tubului.
Cercetind razele catodice, Rontgen a observat in curind, ca o placa fotografica din apropierea tubului era stricata chiar si in cazul, cind era invelita in hirtie neagra. Dupa aceasta el a mai observat inca un fenomen uimitor. Daca infasuram tubul de descarcare cu un ecran de hirtie muiat intr-o solutie de platinocianura de bariu, acesta devenea luminiscent. Cind Rontgen tinea miina intre tub si ecran, el observa pe ecran umbrele intunecate ale scheletului miinii pe fondul contururilor mai luminoase ale ei.
Savantul a inteles, ca in timpul functionarii tubului de descarcare apare o radiatie care patrunde puternic, necunoscuta pina atunci. El a numit-o raze x. Ulterior acestei radiatii i s-a atribuit cu fermitate terminul ,,raze Rontgen".
Rontgen a observat, ca aceasta radiatie apare in locul, unde razele catodice (fluxurile de electroni rapizi) se ciocneau cu peretele de sticla al tubului. In acest loc sticla lumina cu o lumina verde. Experientele ulterioare au aratat, ca razele x apar la frinarea electronilor rapizi de orice obstacol, in particular, de electrozii metalici.
2. Proprietatile razelor Rontgen. Razele, descoperite de Rontgen, actionau asupra placii fotografice, provocau ionizarea aerului, insa nu se reflectau in mod vadit de la orice substanta si nu se refractau. Cimpul electromagnetic nu influenta asupra directiei de propagare a acestora.
Indata a aparut ipoteza, ca razele Rontgen sunt unde electromagnetice, emise la frinarea brusca a electronilor. Spre deosebire de razele de lumina ale spectrului vizibil si ultraviolet ele au o lungime de unda cu mult mai mica. Capacitatea mare de patrundere a razelor si alte particularitati ale acestora se explicau anume prin lungimea de unda mica. Insa aceasta ipoteza necesita dovezi, si aceste dovezi au fost obtinute abia dupa 15 ani.
3. Difractia razelor Rontgen. Daca radiatia Rontgen reprezinta unde electromagnetice, ea trebuie sa manifeste difractie - fenomen propriu tuturor tipurilor de unde. La inceput razele Rontgen treceau prin fante foarte inguste facute in placi de plumb, insa nu s-a observat nimic asemanator cu difractia. Atunci fizicianul german Max Laue i-a venit ideia, ca lungimea razei Rontgen probabil e foarte mica, pentru ca sa se poata observa difractia acestor unde la obstacole create artificial. Doar nu se pot face fante cu dimensiunea de 10? cm, deoarece aceasta e tocmai dimensiunea atomilor. Dar cum putem proceda, daca razele Rontgen au anume acest ordin al lungimii de unda? Atunci ramine unica posibilitate - de a folosi cristalele. Ele reprezinta structuri ordonate, in care distantele dintre atomi dupa ordinul de marime sunt egale cu dimensiunea atomilor, adica cu 10? cm. Anume cristalul cu structura lui periodica este dispozitivul natural, care trebuie sa provoace neaparat difractia undelor, lungimea carora e de acelasi ordin, ca si dimensiunile atomilor.
Si iata ca un fascicul de raze Rontgen a fost orientat asupra unui cristal, in spatele caruia era situata o placa fotografica. Rezultatul a coincis pe deplin cu cele mai optimiste asteptari. Afara de pata mare centrala, pe care o dadeau razele, care se propagau dupa o dreapta, au aparut pete mici asezate regulat in jurul petei centrale. Aparitia petelor mici a fost explicata numai ca rezultat al faptului, ca are  loc difractia razelor Rontgen la structura ordonata a cristalului.
Cercetarea figurii de difractie a permis de a determina lungimea de unda a razelor Rontgen. Ea s-a dovedit a fi mai scurta decit undele ultraviolete si dupa ordinul de marime este egala cu dimensiunele atomului - 10? cm.
4. Aplicatiile razelor Rontgen. Un adevarat triumf al analizei radiologice a structurii cristaline a fost stabilirea structurii moleculelor ADN-ului (acidului dezoxiribonucleic), care intra in compozitia cromozomilor nucleelor celulare ale tuturor organismelor vii. Aceste molecule sunt purtatorii codului


Fisiere in arhiva (1):

  • Radiatii Rontgen.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

. Miakisev G., Buhovtev B. ,,Fizica" manual pentru clasa X, editura ,,Lumina",Chitinau, a.1973.
2. Raditiile electromagnetice, radiatiile electronice hertiene, termice: infrarosii, vizibile si ultraviolete, radiatiile anodice, catodice si canal, radiatiile nucleare de franare sau X, radiatiile nucleare radioactive ?, ? si ?, radiatiile anodice, catodice, canal, nucleare X au propriatati asemanatoare cu radiatiile nucleare radioactive ?, ? si ?, ecuatia aparitiei neutronolui incompleta, generatorul nuclear termoelectric.   www.energienucleara.go.ro/cap_0,5.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!