Principiul lui Cavalieri

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric: -acest principiu a fost enuntat de catre matematicianul italian Francesco Bonaventura Cavalieri (1598 - 1647), elev a lui Galilei.
Enunt: Corpurile cu aceleasi sectiuni transversale si cu aceeasi inaltime au aceleasi volume. (Doua corpuri au volumele egale atunci cand sectiunile duse la distante egale de un plan fix au ariile egale.) Principiul enuntat poate fi demonstrat cu ajutorul calculului integral. Insa poate fi justifica in mod sugestiv prin considerarea unui corp format din placi prismatice de inaltime suficient de mica si apoi prin schimbarea pozitiei placilor se obtine un corp de alta forma dar cu acelasi volum. Bazele partilor componente ale acestui corp sunt sectiunile transversale care la aceeasi inaltime au aceelasi arie. Cu cat inaltimea acestor parti componente este mai mica cu atat aria laterala a corpului (cu aspect de trepte) poate fi aproximata printr-o suprafata plana (Ex: un cilindru circular oblic poate fi aproximat prin suprapunerea unui vraf de cercuri de hartie de aceeasi raza). ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiul lui Cavalieri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!