Principiile Dinamicii

Extras din referat Cum descarc?

Filozoful grec Aristotel (sec IV i.H) considera ca, pentru ca un corp sa efectueze o miscare cu o viteza constanta, trebuie actionat asupra lui permanent.
Savantul italian Galileo Galilei (1564-1642), fondatorul metodei experimentale, a privit critic conceptiile aristotelice enuntand principiul inertiei. In onoarea lui, un referential in care acest principiu este valabil, a fost numit referential galilean. 
Mai tarziu, Isaac Newton (1642-1727) completeaza unitar bazele mecanicii in cartea sa: Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687). Aceasta lucrare, arata ca toate miscarile pot fi studiate plecand de la trei principii.
Observand si studiind miscarea diverselor corpuri, ajungem la concluzia ca miscarea lor este determinata si modificata prin interactiunea cu alte corpuri.
Fortele pot produce modificarea miscarii, care este insotita de o variatie a vectorului viteza, a corpului in modul, in directie sau amandoua.
Daca sub actiunea unei forte corpul nu se pune in miscare, inseamna ca asupra acestuia actioneaza alte forte care "distrug" actiunea fortei considerate. Aceasta inseamna ca rezultanta fortelor care acitoneaza este nula, sau ca fortele se echilibreaza.
Pe de alta parte, daca starea de repaus nu este perturbata, corpul sufera o deformare. Astfel, deformatiile unor corpuri (un resort, de ex) pot servi ca metoda de masurare pentru marimea (modulul) fortei (dinamometrul). 
O forta nula este echivalenta cu inexistenta vreunei forte.
In urma unei analize profunde, Galilei a ajuns la concluzia: in cazul cand corpurile nu sunt supuse unor actiuni exterioare, ele se misca cu o viteza oarecare constanta sau raman in stare de repaus.
Aceasta afirmatie sta la baza primului principiu al dinamicii, care se plaseaza printre marile victorii ale gandirii umane.
In practica, miscarea vehiculelor,rectilinie si uniforma, trebuie intretinuta printr-o actiune exterioara (motor) datorita rezistentelor invinse (frecari cu solul, cu aerul etc.). Pe masura ce acestea sunt diminuate, miscarea corpului se apropie tot mai mult de miscarea rectilinie si uniforma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Dinamicii.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!