Plasma

Extras din referat Cum descarc?

Plasma gazoasa - gaz in care o parte a atomilor si moleculelor se afla in stare ionizata. Cauzele ionizarii pot fi: temperaturi inalte, ciocnirile electronice (la descarcarile in gaze), radiatiile electromagnetice s.a. Cea mai importanta caracteristica a plasmei este proprietatea ei de a fi cvasineutra, adica in orice punct al spatiului pe care-l ocupa ea, sarcina spatiala pozitiva este compensata (sau aproape compensata) de sarcina spatiala negativa. 
Aceasta proprietate a plasmei este o consecinta a faptului, ca in jurul oricarei sarcini e se grupeaza particulele incarcate, dar de semn opus, astfel, incat potentialul culonian are formula:
?= [e/r] (- r/D), 
unde D este raza de ecranare Debye, care depinde de densitatea sarcinii si temperaturii particulelor, iar r - distanta dintre sarcina negativa e si punctul dat din spatiu. Daca dimensiunile liniare sunt cu mult mai mari decat D, atunci sistemul isi mentine starea cvazineutra si in acest caz gazul ionizat poate fi numit plasma. 
Plasma gazoasa poseda o serie de particularitati specifice (conductibilitate electrica si plastitate mare, interactiuni puternice cu campurile electromagnetice exterioare s.a.), ceea ce permite dea o considera stare deosebita (<<a patra>> stare de agregare) a substantei. Plasma se intalneste destul de des in conditii naturale si de laborator. Orice flacara, explozie, fulger, comprimare si dilatare brusca este insotita de gaze ionizate. Plasma apare si la trecerea unui curent electric prin gaze (lampa cu lumina de zi, gazotron, s.a.). straturile superioare ale atmosferei terestre (ionosfera), ionizate de radiatiile solare, deasemenea contin Plasma. Stelele fierbinti si unii nori interstelari, care au temperaturi inalte, sunt formate din Plasma complect ionizata. 
Daca toate componentele Plasmei au aceeasi temperatura, atunci ea se numeste Plasma izotermica (de ex. Plasma din atmosfera stelelor). Intr-o astfel de plasma toate procesele de schimb de energie (ionizare, recombinare, radiatie, absorbtie s.a.) sunt procese echilibrate. Ca exemplu de plasma neizotermica poate servi plasma care apare la descarcarile in gaze, unde temperatura electronilor este cu mult mai mare decat temperatura ionilor. Odata cu oscilatiile acustice obisnuite ale densitatii substantei in plasma pot avea loc oscilatii ale densitatii sarcinilor: 
a) oscilarea electronilor fata de ionii grei cu frecventa ? este apropiata ca valoare de frecventa Lengmiur
unde m este masa electronului, iar Ne - densitatea electronilor 
(pentru diferite tipuri de plasme ?L se afla in limitele [105 / 1015]Hz);
b) oscilatii ale ionilor (unde sonore ionice) cu frecvente mai mici decat ?L (102/107)Hz. Din cauza rotatiei Larmor a ionilor si electronilor in prezenta unui camp magnetic in plasma este posibila aparitia undelor elicoidale de inalta frecventa (heliconi), undelor Alfven si magnetosonor, undelor ciclotronice s.a. Campul magnetic exterior poate izola plasma de mediul inconjurator. Plasma poate fi inlaturata de la peretii unui vas prin contactarea ei intr-o coloana ingusta sub actiunea campului magnetic propriu al curentului (efectul Pinci). Insa izolarea magnetica a plasmei, care are o mare importanta la rezolvarea unor probleme de sinteza termonucleara dirijata, prezinta dificultati din cauza instabilitatii ei in campul magnetic.
In tehnica plasma se foloseste ca substanta de lucru la motoarele reactive cu plasma, pentru transformarea directa a energiei termice in energie electrica s.a.
Plasma a corpurilor solide - sistem de purtatori de sarcina (electroni si goluri) in corpurile solide. Se deosebesc: plasma electronica (in metale) si plasma electron-gol (in semiconductoare si semimetale). Deoarece reteaua cristalina nu se include in notiunea de <<plasma>> a corpurilor solide, spre deosebire de plasma gazoasa, plasma corpurilor solide poate sa nu fie cvasineutra. Pentru plasma gazoasa si plasma corpurilor solide este comuna prezenta in ele a excitatiilor colective - oscilatiile plasmei. In plasma electronica aceste oscilatii au loc cu frecventa Lengmiur ?L (pentru metale ?L ~1015 Hz). Oscilatiile plasmei excita unde electromagnetice longitudinale (care nu au analog in vid). 
Permitivitatea plasmei electromagnetice:


Fisiere in arhiva (1):

  • Plasma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!