Plasmă

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat: Scopul acestui referat este cel de a prezenta unele procese in care este utilizata plasma in industrie, rolul si importanta acesteia.
In cadrul lucrarii de fata am incercat sa prezint procedee neconventionale de sudura, debitare, eroziune si gravura cu plasma.
a). Stadiul actual pe plan national si international al tehnologiilor de microimbinare prin procedeele de sudare cu microplasma si cu energie inmagazinata. Gradul inalt de fiabilitate, conferit de tehnologiile de imbinare neconventionale conduc la interesul deosebit privind implementarea tehnologiilor de sudare cu microplasma, cat si cele cu energie inmagazinata.
b). Taierea sau debitarea este operatia tehnologica prin care se urmareste desprinderea totala sau partiala a unei parti dintr-un material, in scopul prelucrarii acestuia. Plasma este utilizata pe scara larga atat la taierea materialelor dure si extradure, cat si a materialelor compozite cu matrice metalica sau nemetalica, precum si la prelucrarea acestora prin strunjire, frezare, rabotare, metalizare, sudare.
Taierea cu plasma se bazeaza pe topirea locala a materialului si evaporarea acesteia sub actiunea caldurii generate de jetul de plasma.
c). Gravura uscata este de fapt o tehnica de gravare cu plasma in care intervin in acelasi timp efectele bombardamentului cu ioni si reactiile chimice. Tehnica aceasta este numita R.I.E. (Reactive Ion Etching). 
Instalatia folosita seamana cu reactorul de depunere cu placa port-substrat orizontala, dar gazele injectate sunt in acest caz destinate gravarii stratului de suprafata al plachetelor. Se foloseste si in acest caz un generator de radiofrecventa, care stimuleaza formarea substantelor active in reactor. 
1). Introducere: Prin incalzirea treptata a unei anumite substante are loc trecerea gradata din starea solida in cea lichida si apoi gazoasa. Pentru orice gaz procesul de incalzire poate continua, putand conduce la dezintegrarea moleculelor in atomi si a acestora in electroni si ioni. Daca definim plasma ca un gaz partial sau total ionizat- se admite starea de plasma ca fiind a patra stare de agregare a materiei. Spre deosebire de celelalte transformari de faza, trecerea intre starile gaz-plasma nu este brusca; este un proces continuu. Raportul concentratiei de sarcini libere din gaz la concentratia de particule neutre este o marime contiuu variabila cu cresterea gradului de incalzire.
Principala caracteristica a plasmei (si diferenta fata de un gaz banal) este prezenta in amestec a sarcinilor electrice libere.
Termenul de plasma a fost introdus pentru prima data de fizicianul Irving Langmuir in 1928 pentru a descrie starea gazului ionizat dintr-un tub de descarcare (coloana pozitiva). Ulterior, termenul de plasma s-a impus pentru gazele complet ionizate.
Plasma, ca stare a materiei, este cea mai raspandita stare din Univers. Elementele de fizica plasmei au un rol remarcabil in explicarea fizica actuala a proceselor de existenta si evolutie a materiei in Univers. Aceasta inseamna in mod primordial procese energetice majore. Dintre acestea, pe om il preocupa cu deosebire in ultimii aproape 50 de ani problema generarii de energie. De rezolvarea acestei probleme se leaga una din principalele aplicatii actuale ale cercetarilor teoretice si experimentale de fizica plasmei.
2. TEHNOLOGIA SUDURII SI A IMBINARII PRIN LIPIRE:
2.1. Consideratii generale privind sudarea metalelor si aliajelor:
Sudarea este procedeul prin care se imbina nedemontabil doua piese de aceeasi compozitie chimica, prin aducerea straturilor marginase ale uneia din piese in sfera de atractie a atomilor marginasi ai celeilalte, cu sau fara adaos de material si in anumite conditii de presiune si temperatura. Daca imbinarea este omogena (metalul de adaos este de aceeasi natura cu cel de baza) procedeul se numeste sudare, iar daca imbinarea este eterogena (materialul de adaos este de natura diferita fata de cel de baza) atunci procedeul se numeste lipire.
Aplicarea procedeului de sudare prezinta o serie de avantaje:
-realizarea unor constructii etanse, economice usoare;
-permite simplificarea procesului tehnologic;
-se poate aplica unei game largi de materiale;
-ofera posibilitatea automatizarii.
Zonele unei imbinari sudate sunt prezentate in figura 1.
Fig. 1 Zonele unei imbinari sudate
l - zona de sudura;2 - rostul cusaturii;3 - metal de baza topit;4 - zona de trecere;5 - zona influentata termic
Metalul sau aliajul supus operatiei de sudare se numeste metal de baza, iar metalul sau aliajul sub forma de sarme sau granule, care se topeste in procesul de sudare, se numeste metal de adaos. Topirea metalului de adaos in amestec cu metalul de baza topit 3 formeaza sudura 1. Metalul depus este materialul provenit prin topirea metalului de adaos, care contribuie la formarea sudurii. Cusatura sau cordonul de sudare este sudura de imbinare de-a lungul piesei sudate, obtinuta prin solidificarea materialelor de baza si de adaos. Rostul cusaturii 2 este locasul de la marginea pieselor in care se va depune metalul de adaos. Partea cu care sudura depaseste nivelul piesei se numeste ingrosare. In jurul sudurii, partea de material de baza care nu a ajuns in stare de topire, dar care a suferit transformari structurale din cauza incalzirii puternice, formeaza zona influentata termic 5. Portiunea compusa din sudura cu zonele de trecere 4 si cele influentate termic, formeaza imbinarea sudata a celor doua piese.
Procedeele de sudare pot fi clasificate dupa mai multe criterii. Cea mai utilizata este cea dupa modul in care sunt aduse marginile de imbinat ale pieselor. Din acest punct de vedere procedeele pot fi:
-sudarea prin topire;
-sudarea prin presiune.
La sudarea prin topire, marginile pieselor de imbinat sunt aduse in stare topita, iar dupa solidificare se formeaza sudura. 
La sudarea prin presiune, marginile de imbinat, incalzite local sau nu, sunt presate una contra celeilalte pana la obtinerea imbinarii necesare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plasma.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!