Osciloscopul și monitorul color

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Osciloscopul catodic, aparat de masura electronic clasic in laborator si in domeniul verificarilor, permite reprezentarea variatiei uneia sau mai multor marimi de masura in functie de o alta marime, pe un ecran plat de tub cinescop. In mod special este indicat pentru aceasta un osciloscop analogic obisnuit pentru reprezentarea variatiilor de semnal periodice, deoarece prin declansarea comandata de semnalul de masurare (declansarea prin impuls) a baleiajului fasciculului electronic poate fi realizata o imagine stabila pe ecran.

Inima unui osciloscop o reprezinta tubul catodic, a carui constructie este reprezentata de figura 5-10. Dintr-un catod, in general incalzit indirect, sunt emisi electroni si accelerati in directia anodului pozitiv, care este pus sub o tensiune de cativa kilovalti fata de catod. Intensitatea fascicolului de electroni poate fi reglata prin electrodul de comanda, incarcat negativ. Prin aceasta este de exemplu posibil ca fasciculul de electroni sa fie comandat intunecat la anumiti timpi. Electrodul lentila serveste pentru focalizarea fasciculului de electroni pe ecranul fluorescent. Prin aceasta se obtine un punct luminos precis, respectiv o pata de lumina precisa. Deflectia fasciculului de electroni are loc electrostatic datorita placilor de defelctie pe directiile x si y, placi care sunt conectate la tensiunile de deflectie Ux si Uy. Pentru reprezentarea pe un osciloscop a variatiei y (t) in functie de timp a unui semnal de masura periodic este in primul rand necesar un generator de baleaj pe orizontala, care - pornind de la tensiune initiala negativa - produce o tensiune in dinti de fierastrau liniar cresacatoare in timp pentru placile de deflectie pe axa x. Semnalul de masurat ca atare este aplicat pe placile de deflectie din directia y. Imaginea pe ecran care ia nastere se poate construi in conformitate fig. 5-12 din variatia in raport cu timpul tensiunii semnalului de masurat y (t) - in exemplu sinusoidala - si din tensiunea in dinti de fierastrau x (t). Prin declansarea comandata de catre semnalulde masurat y (t) a generatorului de baleiaj al bazei in timp rezulta o imagine stabila pe ecran.

In cazul cel mai simplu se obtine din deviatia verticala y si din coeficientul de baleiaj ky (in V/cm) amplitudinea Uy=kyy si din distanta pe orizontala ?x si coeficientul de tip kt (in s/cm) durata perioadei T a semnalului de masurat conform relatiei: Generatorul de baleiaj pe orizontala consta in principiu dintr-un amplificator de integrare, al carui condensator este la inceputul procesului de baleiere incarcat negativ si a carei tensiune de iesire creste liniar la un curent de intare constant negativ. Declansarea prin impuls (triggerarea) a generatorului de baleiaj pe orizontala se realizeaza de obicei prin semnalul de masurare cand acesta atinge un anumit nivel de prag reglabil.

Schema bloc a unui osciloscop tipic este reprezentata de fig. 5-13. Semnalele de masurat y1 (t) si y2 (t) ajung la placile de deflectie in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Osciloscopul Si Monitorul Color
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 150 cuvinte
Nr caractere:
6 435 caractere
Marime:
120.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
osciloscop, masuratori
Predat:
la liceu
Sus!