Osciloscopul Catodic

Extras din referat Cum descarc?

Osciloscopul catodic este un aparat de masurare sau observare, care utilizeaza unul sau mai multe fascicule de electroni pentru a da o reprezentare a valorilor instantanee ale semnalului electric masurat in functie de diverse marimi variabile, dintre care cel mai des intalnita este timpul. Aceasta reprezentare se realizeaza pe ecranul unui tub catodic, de unde si denumirea de osciloscop catodic.
Este instrumentul tipic de analiza a semnalelor in domeniul amplitudine - timp.
Prin folosirea de traductoare adecvate, se poate reprezenta dependenta de timp a oricarei marimi fizice, largind astfel foarte mult aria domeniilor de aplicatie. Urmare evolutiei lor actuale si prin asociere cu tehnica numerica, osciloscoapele pot fi incluse in sisteme de masurare si comanda automata programata a unor procese. Avantaje care au impus osciloscopul ca un instrument indispensabil din orice laborator de masurari electronice: lipsa de inertie a elementului de analiza (spotul luminos) a fenomenului, rezultand posibilitatea de masurare pana la frecvente de ordinul sute de MHz - ilor;     consum propriu redus, fenomenul fiind analizat practic fara perturbatii; impedanta de intrare de ordinul MW; sensibilitate ridicata; analiza in domeniul amplitudine-timp a fenomenului si vizualizarea in sistem bidimensional. osciloscoape analogice, in care prelucrarea are loc numai in circuite analogice; osciloscoape numerice (digitale), in care semnalul este convertit sub forma numerica, prelucrat astfel si reconvertit in analogic pentru afisare; combinate. osciloscoapele de timp real: sunt osciloscoapele la care intre fiecare punct al imaginii de pe ecran si fiecare valoare momentana a semnalului exista o corespondenta biunivoca. Banda lor de frecventa poate atinge 500 MHz; osciloscoapele cu esantionare (DSO- Digital Sampling Oscilloscope), cu care, aplicand o tehnica speciala de esantionare, se pot analiza semnale cu frecvente de pana la 50 GHz. Datorita acestei tehnici ele se mai numesc si osciloscoape de timp translatat. O alta categorie de osciloscoape sunt cele cu memorie: in tehnica analogica acestea sunt echipate cu tuburi catodice al caror strat de luminofor prezinta proprietatea de remanenta a imaginii; ele sunt deosebit de utile in analiza fenomenelor tranzitorii (foarte rapide si care nu se repeta). tubul catodic TC. Acesta contine ca principale componente: PF - placile de fenomen - sunt placile de deflexie pe verticala a fascicolului de electroni; PT - placile bazei de timp - placile de deflexie pe orizontala. Tubului catodic i se asociaza trei axe: axa timpului (axa orizontala); axa amplitudinii semnalului de vizualizat (axa verticala); axa fascicolului de electroni nedeflectat Oz. etaje de prelucrare a semnalului aplicat la intrarea Y, care au rolul de a furniza placilor de deflexie pe verticala un semnal compatibil cu caracteristicile tubului catodic, incat sa se ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Osciloscopul Catodic
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!