Optimizarea Operarii Decantorului

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Pe masura ce populatia continua sa creasca, se mareste si debitul de apa uzata. In acelasi timp, hotararile de guvern ce reglementeaza indepartarea nutrientilor (de obicei azot si fosfor) din apa epurata ce este evacuata inapoi in mediu, devin tot mai restrictive. Avand in vedere aceste doua aspecte, multe Statii de Epurare a Apelor Uzate (SEAU) se confrunta cu o crestere substantiala a costurilor pentru extinderea amplasamentului si dezvoltarea proceselor de epurare. Optimizarea proceselor de epurare-prin realizarea de modificari relativ mici echipamentului si strategiei de operare in loc de o extindere a structurii fizice a statiei-poate determina atingerea de catre o SEAU a standardelor impuse cat si marirea capacitatii fara investitii inutile.
Simularile ce implica modelarea intregii statii sunt solutii eficiente pentru evaluarea, dimensionarea si optimizarea SEAU. Aceste simulatoare inglobeaza cele mai recente inovatii tehnologice si pot realiza prognoze pertinente asupra eficientei daca sunt calibrate corespunzator. Exista limitari si-n cazul simularilor ce includ intreaga statie, totusi, acestea au capacitatea de a simula cu precizie modul de functionare a decantoarelor, acestea avand un rol foarte important in procesele de epurare a apelor uzate.
2. Scurte prezentari ale Decantorului si ale Tehnicii CFD
In decantoare, cunoscute si ca bazine de sedimentare, are loc separarea materiilor solide de influent prin sedimentarea particulelor.
Decantoarele se utilizeaza, de obicei, in doua configuratii in majoritatea SEAU urbane:
1) Influentul intra intai in treapta de decantare primara, unde solidele se depun pe fundul decantorului prin separare gravitationala si apoi sunt pompate catre instalatia de tratare a namolului. Daca decantorul este cuplat cu un separator de grasimi, acesta din urma realizeaza indepartarea grasimilor care se acumuleaza la suprafata influentului in urma separarii fazelor pe baza diferentei de greutate.
2) Influentul parcurge apoi treapta secundara (biologica), in cadrul careia microorganismele consuma mare parte din particulele organice si din compusii solubili cum ar fi zaharurile, resturile de grasimi si moleculele cu numar mic de grupari ale carbonului. Apoi are loc coagularea si flocularea, urmate de o a doua sedimentare gravitationala in decantorul secundar, numita decantare secundara.
Fig. 1 - 1) Decantarea Primara (aici intr-un Decantor Radial)
Fig.2 - 2) Decantarea Secundara (aici intr-un Decantor Radial)
Eficienta decantorului secundar este vitala unui proces de epurare performant, deoarece este adesea ultima etapa de eliminare a materiilor solide si organice. O eficienta scazuta va conduce la o calitate slaba a efluentului cat si la o descrestere graduala a randamentului intregului proces de epurare.
Randamentul decantorului depinde de mai multi factori ce inter-relationeaza. Hidrodinamica, turbiditatea, flocularea (capacitatea solidelor in suspensie de a coagula), proprietatile de sedimentare a flocoanelor, reologia solidelor (caracteristicile curgerii solidelor) au toate un impact;de asemenea, mai exista influente ale conditiilor atmosferice, geometriei decantorului, caracteristicilor interne si conditiile de incarcare. Simulatoarele de SEAU actuale utilizeaza in mod normal modele de decantoare uni-dimensionale. Acestea nu pot lua in cancul toti factorii si procesele prezentate anterior si, deci, nu realizeaza o simulare precisa a eficientei decantorului. Cu toate acestea, dinamica flidelor computerizata (CFD) in 2D si 3D poate oferi simulari corespunzatoare.
CFD reprezinta o tehnica avansata ce poate fi utilizata la proiectarea, detectarea diferitelor defectiuni tehnice si optimizare a decantoarelor. Tehnica CFD implica metode matematice si milioane de calcule pentru a analiza sisteme ce implica dinamica fluidelor, transferul de masa si caldura cat si fenomenele asociate acestora. Principala limitare a modelarii CFD in 2D si 3D este acela ca pentru un timp de calcul scurt se necesita computere performante. In plus, reactiile de naturabiologica din interiorul si din exteriorul decantoarelor nu sunt, de obicei, incluse in modelare. Acesta este un aspect important al optimizarii procesului de epurare, ce trebuie realizata cu ajutorul unui model al intregii statii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Optimizarea Operarii Decantorului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!