Modele atomice

Extras din referat Cum descarc?

Fiind cunoscut faptul ca in atom sunt sarcini electrice s-a incercat formularea unui model de atom avand in vedere faptul ca atomul trebuie sa fie neutru din punct de vedere electric.
Primul model atomic a fost elaborat de catre W. Tleonsen si a fost dezvolatat de catre J. J. Tleomson. Este modelul care presupune ca atomul este format dintro sfera agala cu raza atomului, iar electronii care sunt distribuiti in aceeasi sfera au posibilitatea de a se de plasa astfel incat atomul este neutru din punct de vedere electric.
Presupunem ca in atomul de Hidrogen electronul se afla la distanta r da centrul sferei de raza R atunci asupra electronului actioneaza forta de atractie columbiana din partea sarcinii pozitive.
Dispozitivul experimental prezentat schematic mai sus: particulele alfa emise de o sursa de poloniu cu energia 5MeV trec printr-o foita de aur foarte subtire. particulele alfa sunt nuclee de He cusarcina pozitiva 2e. masa particulei alfa este de alfa 4a. La trecerea prin foita de aur a particulelor alfa sunt deviate de la directia initiala. Numarul particulelor Deoarece masa particulei alfa este foarte mare acestea nu pot fi deviate vizibil din drumul lor decat prin ciocnire cu alte particule cu masa mare, deci nucleele, electronii avand masa foarte mica fata de cea a particulelor alfa nu le pot devia. Particulele alfa sunt respinse prin forte electrostatice de particulele din nucleu.
Vom numi parametrul de ciocnire b distanta fata de centrele de imprastiere, la care trece particula daca nu ar fi deviata de la directia initiala. Pentru o sarcina punctiforma cu cat parametrul de ciocnire este mai mic cu atat forta de respingere electrostatica este mai mare si deci unghiul de imprastiere al particuleleo alfa este mai mare.
In experientele de imprastiere apar si particule deviate la unghiuri mari. Aceste deviatii nu pot fi explicate decat daca admitem ca raza domeniului in care este distribuita sarcina este mult mai mica decat raza atomului.
Rutherford a considerat sarcina nucleului punctiforma si a calculat probabilitatea de imprastiere a particulelor alfa la fiecare ungehi. Rezultatele experimentale s-au aflat in concordanta satisfacatoare cu calculele. Putem afla distanata minima la care s-a apropiat ze sarcina particulei alfa; Ze - sarcina nucleului, M - masa particulai alfa.
Pana la aceasta distanta nu se observa abateri sensibile de la calculele teoretice, dovedeste ca dimensiunile modelului sunt mai mici decat 10-14m. Experimentele lui Rutherford au confirmat modelul atomului planetar in care sarcina pozitiva a atomului este concentrata intr-un nucleu cu raza de aproximativ 10-14m si electroniise rotesc in jurul acestuia pe orbite cu raze de aproximativ 10-14m si electroniise rotesc in jurul acestuia pe orbite cu raze de aproape 10-10m. MODELUL PLANETAR AL ATOMULUI In cazul modelului planetar al atomului cel mai simplu sistem atomic si anume hidrogenul este format dintr-un nucleu cu ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele atomice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!