Michael Faraday

Extras din referat Cum descarc?

La 22 septembrie 1791, la Newington Butts, linga Londra, familia unui fierar sarac, James Faraday, a sporit cu inca un fiu: Michael.
La scoala el a invatat doar sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca.
Dupa moartea tatalui sau, micul Michael, in loc sa mearga la scoala, a trebuit sa munceasca. Pentru a-si ajuta familia, a inceput sa vinda ziare. Fiind un copil slabut, n-a putut face fata muncilor grele din fierarie.
In 1804, la virsta de numai 13 ani, a izbutit cu greu sa fie angajat ucenic la un librar, care in acelasi timp era si legator de carti.
Acolo a invatat meseria, devenind calfa; opt ani a lucrat in subsolul din casa unde patronul avea pravalia. In tot acest timp, framintat de o nepotolita dorinta de a invata, citea pe nerasuflate carte dupa carte: le alegea dintre cele aduse de clienti la legat. Pe cele care-l interesau mai mult le studia temeinic, facindu-si insemnari care exprimau aprobarea sau dezaprobarea teoriilor care mereu apar in lumea stiintelor, dupa cum scria in caietul de notite. Lectura Enciclopediei britanice l-a familiarizat cu fizica.
Ajutat de fratele sau, a reusit sa plateasca taxele pentru a frecventa un ciclu de conferinte publice serale de fizica si astronomie.
Impreuna cu citiva prieteni care urmau si ei aceste cursuri, a intemeiat un fel de asociatie intitulata Societatea filozofica a orasului, in cadrul careia tineau adevarate prelegeri despre ceea ce audiau, citeau sau experimentau, caci tinarul legator isi instalase un mic laborator in podul unei case.
Un eveniment de seama in viata lui Faraday a fost audierea lectiilor cunoscutului chimist Davy, pe care Faraday le-a expus apoi in rezumat in fata prietenilor sai.
Faraday simtea sa-si consacre tot timpul invataturii si stiintei. Nazuia sa lucreze la Institutul Regal, a carei activitate stiintifica o conducea Davy, dar nu stia ce sa faca pentru a ajunge acolo.
La 25 de ani Faraday a publicat pentru prima oara rezultatele unei lucrari efectuate de el. De atunci numarul comunicarilor publicate a crescut an cu an. Muncea fara ragaz, de dis-de-dimineata si pina-n noapte. Descriind intr-o scrisoare adresata unui prieten viata pe care o ducea, Faraday il prevenea: Sa nu ma intelegi gresit nu ma pling. cu cit am mai mult de lucru, cu atit invat mai mult. In aceasta perioada a avut loc calatoria in Europa in care Faraday l-a insotit pe Davy, calatorie ce a durat doi ani si a jucat un rol de seama in dezvoltarea tinarului om de stiinta.
El a putut lua cunostinta nemijlocit de situatia existenta in stiinta europeana, sa vada laboratoarele din principalele centre de cercetari ale Europei continentale si sa stabileasca relatii personale cu o serie de mari savanti ai vremii. Tragindu-se dintr-o familie de muncitori, el insusi muncitor in tinerete, Faraday era patruns de conceptii democratice. El sublinia caStiinta nu poate sa progreseze decit intr-o republica Cind curtea I-a oferit titlu de noblete si rangul de pair al Angliei, el l-a refuzat. Atunci a declarat Tatal meu a fost ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Michael Faraday - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!