Manometre

Extras din referat Cum descarc?

Presiunea este marimea fizica scalara, care se noteaza cu litera p, si care este egala cu raportul dintre valoarea fortei si aria suprafetei.
Enuntul principiului fundamental al hidrostaticii spune ca diferenta presinilor din doua puncte ale unui lichid aflat in echilibru este direct proportionala cu diferenta de nivel la care se afla cele doua puncte.
Marimea denivelarii lichidului din tubul manometric este o masura a presiunii exercitate asupra membranei elastice.
Blaise Pascal a fost primul care a efectuat studi in hidrostatica, studi care i-au permis sa inventeze siringa si presa hidraulica. Pascal s-a nascut pe data de 19 iunie 1623 si a decedat pe data de 19 august 1662, la varsta de numai 39 de ani. Pentru contributia la dezvoltarea mecanicii fluidelor, unitatea de masura pentru presiune este pascal, unitate de masura care ii poarta numele.
Masurarea preiunilor se intrebuinteaza urmatoarelor instrumente, care variaza in raport cu marimea presiunii si natura fluidelor.
Piezometrul este un instrument care consta dintr-un tub transparent racordat la vasul lichidului. Acesta este de doua feluri: deschis (caz in care masoara presiunea relativa) si inchis (caz in care tubul trebuie sa fie destul de lung pentru ca la partea superioara sa ramana un spatiu vid, acesta masurand presiunea absoluta). Manometrele de mercur sunt folosite pentru masurarea presiunii unui lichid sau a unui gaz in punctul A. intre sectiunile B si D pe aceeasi suprafata de nivel, avem relatia: ?mh + P0 = ?h + PA In care ? si ?m sunt greutatile specifice ale fluidului din recipient si mercurului. Rezulta: PA = ?mh ?h + P0 Densitatea mercurului fiind de 13, 6 ori mai mare decat cea a apei, coloana de mercur, h, va fi de atatea ori mai scurta decat coloana unui piezometru cu apa: deci acest tip de manometru poate fi folosit pentru presiuni mai mari.
Manometrele metalice sunt de doua tipuri: - manometrul cu un arc (Bourdon) care este un tub metalic elastic, de sectiune transverasala eliptica, are forma unui arc, insurubat la un capat in recipientul a carui presiune interioara o masuram. Celalaltcapat este inchis astfel ca presiunea in tub creste, sectiunea eliptica a tubului tinde a deveni circulara, iar axa tubului tinde a deveni rectilinie. Capatul A a tubului, departandu-se de centrul arcului, deplaseaza un sector dintat, in jurul centrlui sau C si, prin intermediul unei rotite O angrenate cu sectorul, un arc se misca in fata unor diviziuni. Acest manometru este etalonat cu ajutorul altui manometru de precizie. Manometrul cu membrana. In locul tubului arcuit se intrebuinteaza uneori o placa flexibila care se deformeaza prin actiunea presiunii, iar defomatiile se transmit la acul indicator sau inregistrator printr-un dispozitiv analog cu cel al manometrului Bourdon.
Tubul piezometric diferential. Pentru masurarea diferentei de presiune din doua vase continand acelasi lichid se foloseste dispozitivul cu un tub de sticla indoit in forma de U ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Manometre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-	manualul de fizica, clasa a VIII-a editura TEORA 
-	HIDRAULICA de Cristea Mateescu


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!