Lumina si culoarea

Extras din referat Cum descarc?

Lumina este stimulul care actionand asupra retinei din ochi produce la omul sanatos senzatia vizuala.
Deci, lumina ar fi o entitate specifica omului poate si a animalelor care poseda retina in ochi. Cam subtirica definitia.
Fizic, lumina este o radiatie electromagnetica; pentru a fi perceputa de om ea trebuie sa aiba anumite caracteristici.
Aici insa apare prin repetare in clar ca sintagma lumina este legata strict de om si nu de animale care ar avea ochi cu retina.
In continuare Wikipedia analizeaza de fapt culorile, ignorand lumina insasi.
Deci sunt in drept sa revin cu intrebarea: Ce este LUMINA?
, de asta data cu intrebari suplimentare cauzate de lamuririle date de Wikipedia: Este Lumina specifica omului? Ce vedem noi oare ca stimul al luminii pe retina noastra? Daca lumina este specifica omului, ce sens are Fotosinteza pusa in evidenta de regnul vegetal sub actiunea luminii? Nu ma consider Einstein ca sa am intuitia necesara de a raspunde la intrebarile de mai sus, dar macar le pun in discutie.
Ca entitate ce nu poate fi definita logic (complet si precis) fiecare grup de meseriasi sau artisti ar putea sa o defineasca potrivit cu preocupari si simtaminte.
Fizicienii s-au exprimat: Lumina este o radiatie electromagnetica insotita de particule materiale numite fotoni.
Un biolog ar spune: Lumina este sursa de OXIGEN creat de plante in folosul celorlalte vietuitoare.
Un preot ar predica: Uitati-va in jur ca sa vedeti minunatele picturi realizate de Dumnezeu prin lumina facuta in prima zi a creatiei sale. Eu, fara a fi poet sau pictor as defini-o: Lumina este cel mai mare dar facut de natura pentru a-i putea admira frumusetile.
Lumina nu are sens decat in legatura cu antonimul ei intunericul.
Este lumina cand nu este intuneric si viceversa.
Cand este lumina?
Biblia ne spune ca Dumnezeu a stabilit in a treia zi a facerii doi luminatori pe cer, Soarele pentru zi si Luna pentru noapte. Este intuneric cand nici unul dintre cei 2 luminatori nu se afla pe cer. Omul, copiind natura si-a creat si alti luminatori, incepand cu focul care reusea sa disperseze local intunericul.
Astazi exista o intreaga suita de surse luminoase intre care soarele detine locul de frunte (cea mai intensa si stralucitoare sursa) iar candela, numita si lumanare cea mai slaba, considerata ca unitate de masura.
Radiatiile ondulatorii, dintre care face parte si lumina din punct de vedre fizic genereaza, in totalitatea sa spectrul electromagnetic: Raza gamma | Raza X | Ultraviolet | Spectru vizibil | Infrarosu | Radiatie Terahertz | Microunda | Unde radio In care spectrul vizibil ocupa o mica parte.
In spectrul vizibil (pentru om, caci diferite animale au un spectru putin diferit, cu incluziuni in ultraviolet) au fost puse in evidenta culorile: Violet | Albastru | Verde | Galben | Portocaliu | Rosu adica culorile curcubeului.
Amestecul culorilor spectrale dau asa numita lumina alba.
Lumina, inclusiv lumina ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Lumina si culoarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!