Lumina Artificiala

Extras din referat Cum descarc?

Cu cel putin 500 de mii de ani in urma, oamenii au invatat cum sa foloseasca focul ca sursa de lumina. De-a lungul secolelor, iluminarea a devenit tot mai evoluata, azi putand ilumina chiar si cladiri si strazi doar prin apasarea unui buton.
Primul bec cu fir incandescent a fost prima oara elaborat de Joseph Swan in Anglia, 1878 si Thomas Edison in America, 1879. Primele lampi cu curent au fost elaborate de Sir Humphrey Davy in anul 1809. Acestea erau lampi cu arc carbonic: la cei doi poli ai unei baterii s-a fixat cate o bagheta de carbon, acestea atigandu-se la locul contactului, producand o lumina incandescenta, alba.
Insa pana la aparitia generatoarelor, in 1831, lampile cu arc caloric nu puteau deveni o metoda practica de iluminare.
Lampile cu arc carbonic emit lumina foarte puternica, dar au si dezavantaje: sunt mari, greoaie produc multa murdarie si necesita reglaj permanent. In 1878 Sir Joseph a introdus o bucata subtire, carbonizata de celuloza intr-un glob de sticla, care ulterior a fost inchis ermetic.
El a incalzit filamentul, pentru ca gazele din interiorul lui sa fie eliberate, apoi a aspirat gazele, obtinand vid in int. globului. Tomas Edison: la un an dupa Sir Joseph, el a elaborat un bec in are filamentul era un fir subtire, carbonizat de bambus, iar in anul 1882 a construit prima centrala electrica in NEW YORK.
Aceasta producea curent pentru functionarea a 10 mii de becuri electrice.
Halogeni In lampile cu wolfram-halogen, evaporarea este incetinita prin alta metoda.
In interiorul becului este introdusa o cantitate mica de halogen, iod sau brom.
Acestia formeaza compusi instabili cu wolframul, care dupa evaporare se condenseaza pe filament, si nu pe suprafata int. a invelisului de sticla.
Insa halogeni reactioneaza si cu sticla, de aceea becurile trebuie fabricate din cuart, cea ce creste pretul produtiei.
Lampile cu wolfram-halogen pot functiona la temp. mai ridicate, emitand lumina mai puternica, mai alba, fara sa scada insa durata de viata.
Succesul gazului In 1798 scotianul William Murdor a luminat o pestera in apropiere casei lui din Cornwall, prin arderea unui gaz iluminator.
Dupa 12 ani a folosit acelasi gaz pentru iluminarea unei case.
Dupa aceasta a incercat iluminarea unei fabrici din orasul sau, care ia reusit. Prima strada iluminata cu gaz a fost strada PALL MALL din LONDRA. Lumina emisa de primele lampi cu gaz era destul de slaba, astfel incat gazul parea a fi nepotrivit pentru iluminare.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Lumina Artificiala - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!