Lumina Albastră - Dușmanul Nostru Nocturn

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oboseala, stres, migrene, tulburari de somn - toate aceste simptome sunt din ce in ce mai frecvent intalnite in societatile moderne.

Una dintre cele mai misterioase afectiuni ale lumii moderne este "sindromul oboselii cronice", o afectiune careia medicii nu reusesc sa-i identifice cauzele. De-a lungul timpului, cercetatorii au lansat mai multe teorii pentru a gasi cauza acestei boli, de la nanobacterii la retrovirusuri.

Recent, insa, unele studii efectuate asupra melatoninei in Statele Unite ale Americii au inceput sa ofere cateva indicii care ar putea ajuta la descifrarea misterului oboselii cronice. Aceste cercetari sugereaza ca, fara sa ne dam seama, ne atacam in fiecare seara organismul prin expunerea la lumina albastra.

Melatonina, cheia unui somn odihnitor

Melatonina este un hormon produs de glanda pineala, care este situata intre cele doua emisfere ale creierului. Glanda produce o cantitate mare de melatonina pana la pubertate, cand nivelul productiei incepe sa scada. Organismul produce melatonina mai ales noaptea.

Melatonina are un rol important in reglarea "ceasului biologic" al fiecarei persoane. Glanda pineala este extrem de sensibila la lumina, iar cateva cercetari recente au aratat ca ea secreta cantitatea necesara de melatonina doar in conditii de bezna totala.

Atunci cand lumina atinge receptorii fotosensibili aflati in retina, semnalele nervoase ajung la glanda pineala, iar productia de melatonina este oprita. Acest lucru deregleaza ritmul circadian al oamenilor, ceea ce conduce la oboseala si chiar la un numar de afectiuni.

In lumea moderna, numeroase dispozitive electronice continua sa emita lumina mult dupa apus, deregland ceasul biologic al corpului. In 2007, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, un organism ce tine de Organizatia Mondiala a Sanatatii, a declarat ca munca in ture este, "probabil", un factor cancerigen. Aceasta concluzie s-a conturat in urma mai multor studii care au aratat ca reducerea nivelului melatoninei in timpul noptii conduce la o incidenta mai mare a tumorilor canceroase.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lumina Albastra - Dusmanul Nostru Nocturn.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 907 cuvinte
Nr caractere:
9 302 caractere
Marime:
14.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
Fizica, lumina
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!