Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lumina reprezinta o forma importanta de energie. Viata pe Pamant e dependenta de energia eliberata de soare.

Pe de alta parte, lumina e radiatia care ne da posibilitatea sa vedem. Lumina de laser are numeroase intrebuintari- de la transmiterea mesajelor pana la taierea otelului.

printr-un ornament sau recipient de sticla, poate fi vazuta o banda de culori. Aceasta banda de culori e denumita spectrul luminii, ea trecand treptat de la culoara rosie pana la violet.

De obicei se neglijeaza noantele mai fine si se considera ca spectrul este alcatuit doar din sapte benzi colotate. Aceste culori, denumite si cele sapte culori ale curcubeului sunt: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet.

In anii 1660, savantul englez Isaac Newton facea diferite experiente cu lumina. Folosind o prisma riunghiulara de sticla a descompus lumina intr-un spectru. A descoperit ca utilizand inca o prisma putea sa recombine razele colorate obtinand lumina alba. Experimentul a adus dovada ca lumina alba e formata din radiatii colorate.

La trecerea prin prisma isi modifica directia de propagare. Dar radiatiile de culori diferite isi vor schimba directia in mod diferit, cele rosi cel mai putin, iar cele violete cel mai mult.

Modificarea directiei de propagare a luminii se numeste refractie, iar fenomenul de descompunere a luminii albe in radiatii colorate de numeste dispersie. Un laser este un tip special de lumina produse de unde forte regulatecare permit luminii sa fie foarteatent concentrata. Sursele LASER au atomi ai caror electroni radiaza pe rand sau sincronizat. Laserele ua multiple aplicatii in madicina, cercetari stiintifica, tehnologie mmilitara si comunicatii. Ele ofera o foarte si controlabila sursa de energie care poate fi folosita in rezolvarea celor mai complicate actiuni. Lumina LASER poate fi folosita la gaurirea microelectronica. Precizia LASER-ului ajuta pe doctori sa faca operatii fara a vatama tesutul epiderial. LASER-ele sunt foarte folositoare si in comunicatii pntrru ca lumina LASER-ului poate transporta o cantitate insemnata de informatie si sa calatoreasca pe distante mari fara a-si pierde tinta.

Detectia luminii Pentru fiecare mod de a produce lumina exista si un alt mod de a o detecta. Asa cum caldura produce, de exemplu, lumina incandescenta asa si lumina produce caldura masurabila cand absorbita de un material.

Surse de lumina Sursele de lumina difera in functie de cum distribuie energia particulelor incarcate (electroni) ale caror miscare produc lumina. Daca energia vine de la caldura atunci sursa se numeste incandescenta. Daca energia energia provine din alta sursa chimica sau electrica, sursa se numeste luminescenta.

Sursa Incandescenta. La sursa incandescenta atomii se ciocnesc unii cu altii. Aceste coliziuni transfera energie spre electroni impingandu-i pe acestia spre nivele suparioare. Cand electronii elibereaza aceasta energie, ei emit fotoni. Unele coliziuni sunt mai puternica iar ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lumina - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 038 cuvinte
Nr caractere:
5 872 caractere
Marime:
525.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
lumina, fascicul
Predat:
la liceu
Sus!