Lichide Magnetice

Extras din referat

Din cele mai vechi timpuri se stie ca numai substantele magnetice solide prezinta puternice proprietati magnetice, desi, pana in prezent, nu este infirmata teoretic posibilitatea existentei unui lichid monofazic cu proprietati feromagnetice. Orice lichid este, din punct de vedere al proprietatilor sale magnetice, diamagnetice sau paramagnetice.
Un lichid cu puternice proprietati magnetice poate fi insa obtinut prin dispersarea coloidala a unor particule magnetice solide fine intr-un lichid obisnuit. Un asemenea sistem bifazic, foarte sensibil la campul magnetic, care se comporta ca un lichid omogen, a capatat denumirea de,, lichid magnetic.
Descoperite in jurul anului 1960 la NASA, lichidele magnetice au aparut ca un mijloc de control al carburantilor in motorul racheta, in conditii de imponderabilitate. Desi la NASA au fost gasite alte metode pentru rezolvarea problemelor propuse initial (a carburantilor si a sistemelor de control in sateliti), lichidele magnetice au devenit obiect de cercetare in multe tari cum ar fi Franta etc. si au condus la descoperiri importante in ferohidrodinamica.
La prima vedere nimic nu pare complicat cand se spune lichid magnetic.
El costa dintr-o suspensie coloidala de particule magnetice fine intr-un lichid de baza.
Lichidele magnetice pot fi obtinute folosind o varietate larga de lichide printre care enumeram apa, glicerina, hidrocarburile, siliconii si florocarburile. Ele au o gama larga de valori ale vascozitatii, umiditatii, densitatii, miscibilitatii, tensiunii superficiale si ale altor proprietati fizice si chimice.
Concentratia in particule magnetice confera lichidelor magnetice proprietati magnetice.
Un lichid magnetic este nemagnetic in absenta unui camp magnetic, dar manifesta puternice proprietati magnetice in prezenta unui camp magnetic, neavand insa histerezis.
In interactiunea lichidelor magnetice cu campul magnetic s-au observat o serie de fenomene senzationale, cum ar fi: -corpurile capata o greutate specifica aparent variabila in functie de intensitatea campului magnetic si de magnetizatia lichidului magnetic; -generarea miscarii lichidului prin mijloace termice si magnetice fara a avea parti mecanice mobile; -posibilitatea de a curge si de a conduce fluxul magnetic; -formarea spontana a picurilor de lichid cu stabilitate mare in prezenta unui camp magnetic perpendicular la suprafata lichidului; -rotirea unui lichid magnetic de catre un camp magnetic rotitor.
Lichidele magnetice pot fi folosite in imprimari grafice. Se cunosc, pana in prezent, doua tipuri de imprimari care utilizeaza lichidele magnetice.
In unul dintre ele, cerneala este magnetizata astfel incat un dispozitiv automat poate citi caracterele imprimate, iar in celalalt, cerneala este magnetizata astfel incat depunerea ei, poate fi controlata magnetic.
Lichidele magnetice solicita disciplinele traditioanle de inginerie electronica si electrica. Ele combina fenomenul electromagnetic cu fenomene ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Lichide Magnetice.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!