Isaac Newton

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 25 decembrie 1642, la cateva luni dupa ce Galilei murea se nastea Isaac Newton intr-un satuc pe nume Wooesthorpe din comitatul Lincoln al patriei lui Shakspeare. Newton avea sa intregeasca opera inceputa de Galilei. Tatal lui Newton cu acelasi nume biblica fiul sau Isaac era un mic proprietar de pamant la Lincolnshire, cu o oarecare stare materiala. El moare inainte de nasterea fiului. Micul Isaac ramane la 7 ani singur, in grija unei familii pentru ca mama sa se recasatoreste cu un membru al familiei Smith din North-Withan. Din aceasta casatorie s-au nascut Benjamin, Mary si Ana care mai tarziu au format familia lui Newton si la a caror urmasi a lasat cea mai mare parte din averea sa.

Isaac era un copil plapand si foarte deosebit de ceilalti. La varsta de 17 ani este trimis la colegiul din orasul apropiat Granthaw, in gazda la un farmacist, care a lasat amintiri despre copilul de atunci, elev mediocru notat la inceput prost fata de colegii din aceeasi clasa, dar in scurt timp a deveni unul dintre cei mai buni elevi ai scolii.

Aceasta desteptare a interesului sau pentru studii parea a ramane inutila caci mama sa devine iar vaduva si se intoarce acasa in Wooesthorpe unde este si el chemat pentru a incepe sa invete agricultura careia trebuie sa i se dedice. Pasiunea lui pentru mecanisme, chiar foarte complicate pe care le construia cu mare indemanare, singur, pasiunea pentru citit, totala nepasare pentru gospodarie au aratat familiei greseala ce se facuse si el a fost readus la scoala.

Dupa straduintele unchiului sau doctor la Trinity College din Cambridge, Newton a fost trimis in vara anului 1661 la acest renumit colegiu. Atunci avea 18 ani. Aici a avut norocul sa intalneasca un profesor care i-a devenit prieten: Isaac Barrow invatat, tanar si generos asa cum ii sta bine unui profesor.

In anul primei mari descoperiri, aceea a calculului integral (calculul fluxurilor) Newton ia primul sau grad universitar acela de Bachelor of Arts. O problema mare a vremii de atunci era aceea a gravitatiei, care preocupa pe multi cercetatori. Aceasta problema era se pare in centrul preocuparilor tanarului invatat.

Asezat la poalele unui mar, gandea poate chiar la problema gravitatiei cand un fruct desprins din mar cade pe langa el. A fost se pare prima sugestie a unitatii gravitatiei universale, aceeasi care tine Luna in jurul Pamantului.

Intors la scoala, Newton ia cu succes in 1668 si ultimul titlu: Master of Arts clasificat al 2-lea din 148 de candidati. In scurta vreme Newton devine profesor la Trinity College, la catedra pe care o ocupa Barrow insusi. Acesta din urma dorind sa se consacre teologiei si intelegator al meritelor scolarului sau, acesta cere transferul sau la o alta catedra cu dorinta ca in locul ramas liber sa fie numit Newton. In octombrie 1669, el este numit profesor in cea mai renumita universitate engleza.

In 1700 Newton este ale membru al academiei de stiinte din Paris. In 1703 este ales presedinte al ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Isaac Newton.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
747 cuvinte
Nr caractere:
3 320 caractere
Marime:
8.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
Isaac Newton, Fizica
Predat:
la gimnaziu
Sus!