Interferenta si Polarizarea Undelor Electromagnetice

Extras din referat Cum descarc?

1. Scopul lucrarii
Aceasta lucrare de laborator isi propune sa studieze doua probleme distincte, ambele bazate pe utilizarea undelor electromagnetice in gama lungimilor de unda ultrascurte.
Primul scop al acestei lucrari este acela de a determina valoarea numerica a lungimii de unda (respectiv a frecventei) caracteristice undei electromagnetice emisa de generatorul utilizat in schema, pe baza studiului unui fenomen de interferenta.
Al doilea scop este reprezentat de analiza calitativa a starii de polarizare a undei electromagnetice intr-un punct corespunzator unui maxim de intensitate.

2. Teoria lucrarii
2.1. Notiuni generale despre unde
Prin notiunea de unda se intelege propagarea unei perturbatii intr-un mediu. O alta definitie, echivalenta [1] spune ca prin unda se intelege - de asemenea - multimea valorilor unei marimi fizice caracteristice perturbatiei in propagare, intr-un domeniu dat.
Din punct de vedere matematic undele sunt functii care depind atat de timp cat si de alte variabile, cel mai frecvent fiind vorba de coordonatele spatiale.
Tipurile mai frecventa intalnite de unde sunt :
- undele elastice (perturbatii mecanice in medii materiale) : de exemplu u = u(x, y, z) , unde u reprezinta elongatia caracteristica oscilatiei (vibratiei) unei membrane elastice ;
- undele electromagnetice (propagare in medii substantiale sau in vid a perturbatiilor electromagnetice) : de exemplu E(x,y,z,t) , unde E reprezinta intensitatea campului electric ;
- undele magnetohidrodinamice (cu dublu caracter elastic si electromagnetic) ;
- undele termice : T(x,y,z,t) , T fiind temperatura unui punct din mediu, in cazul unui proces de conductie termica ;
- undele de Broglie (asociate microparticulelor).
Sursa undei este constituita din perturbatia initiala care genereaza unda.
In cazul undelor electromagnetice este vorba, evident, de propagarea unui camp electromagnetic variabil, perturbatia initiala fiind - in acest caz - de natura electromagnetica. 
Propagarea perturbatiilor se poate descrie cu o aceeasi teorie matematica, indiferent de natura lor. Pentru cazul particular (idealizat) in care perturbatia Y numita functia de unda depinde de o singura coordonata spatiala , unda respectiva numindu-se unda armonica plana, expresia matematica corespunzatoare este : 

Aceasta este notatia in complex utilizata pentru a desemna unda armonica plana. Ea este folosita frecvent, intrucat usureaza calculele (in anumite situatii).
Reprezentarea reala corespunzatoare este :

Deoarece perturbatia initiala este de natura electromagnetica, functia y(x,t) poate fi oricare dintre marimile locale ale campului electromagnetic : intensitatea campului electric , intensitatea campului magnetic , inductia electrica , inductia magnetica ,etc.
Deoarece undele electromagnetice acopera o gama foarte larga de frecvente unghiulare, care se imparte in mai multe subdomenii, se recomanda a se consulta tabelul 3 , prezentat in anexa acestei lucrari.

2.2. Interferenta undelor electromagnetice
Prin interferenta se intelege fenomenul de suprapunere a unor unde coerente. Conditiile necesare pentru ca doua sau mai multe unde sa fie coerente se refera la obligativitatea ca acestea sa aiba aceeasi frecventa, iar diferenta de faza intre undele care se suprapun in punctul considerat sa fie constanta in timp.
Experimental , conditiile de coerenta (astfel incat suprapunerea sa dea o imagine de interferenta) se asigura atunci cand cele doua unde provin de la o aceeasi sursa (ca in cazul acestui experiment !).
Schema de principiu a instalatiei folosite pentru studiul interferentei in cadrul acestei lucrari este indicata in figura 1. 
In dispozitivul de receptie (antena dipol) R se suprapun atat unda venita direct de la antena dipol emitatoare S (alimentata de generatorul de unde ultrascurte) cat si aceeasi unda reflectata de panoul metalic P plasat pe masa de lucru. Unda rezultata in urma interferentei este detectata, intensitatea sa fiind proportionala cu semnalul electric indicat de voltmetru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interferenta si Polarizarea Undelor Electromagnetice.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!