Instalatia De Masurare Si Reglaj A Temperaturii

Extras din referat Cum descarc?

Realizarea regimului de temperatura impus de procesul tehnologic al incalzirii este posibila prin utilizarea instalatiei de masurare si reglaj automat a temperaturii.
Aceasta instalatie se compune dintr-un element sensibil la temperatura-traductorul, si dispozitivul de masurare si reglare.
Traductoarele care se pun in contact cu incarcatura a carei temperatura urmeaza a fi determinata se numesc termometre (de contact) si se impart in doua categorii: Pentru aprecierea temperaturii se mai intrebuinteaza si conuri Seger, culori termoscopice, corpuri fuzibile si cristale lichide.
Alegerea tipului termometrului sau pirometrului, (cand temperatura este extrem de ridicata se utilizeaza aceste pirometre bazate pe masurarea radiatiilor termice), in conformitate cu procesul tehnologic dat, depinzand de: -factori de tehnica a masurarii, adica distributia masuratorilor in timp (permanente, unice), agresivitatea mediului. In afara de valoarea temperaturii masurate trebuie sa se cunoasca si eroarea de masurare. Gradul de precizie al masurarii este reprezentat prin eroarea tolerata pe care instalatia de masurare nu trebuie sa o depaseasca.
Datorita inertiei termice, indicatia traductorului de temperatura creste exponential in timp, constanta de timp a acestuia depinzand de tipul traductorului, rezistenta termica dintre traductor si incarcatura, precum si de starea de agregare si de agitatie a mediului si de locul de montare al traductorului.
Dispozitivul de masurare a temperaturii este un aparat indicator sau inregistrator magnetoelectric (milivoltmetru sau miliampermetru) sau electronic.
Termometre cu termistoare Temistoarele refractare sunt rezistoare variabile cu temperatura, avand un coeficient de temperatura negative.
B (1/T 1/To) R = R * e T To In care: R =este rezistenta la temperatur masurata, T (K) T R =este rezistenta la temperatura de referinta To To B =constanta de material R are valori de 1 sute de KO iar B cuprinsa in- To tre 2500-500 pentru temperaturile ce nu depasesc 300 C si 6000-13000 C. Avantajele termistoarelor fata de termorezistente sunt urmatoarele: -au dimensiuni reduse, realizate sub forma de perla, disc sau bagheta.
-permit masurari precise la distante mari intre termometru si aparatul indicator.
-au domenii mici de masura.
-pot fi utilizate la masurarea diferentelor mici de temperatura.
Ca dispozitiv de masurare a rezistentei termistorului, se utilizeaza puntea Wheatstone neechilibrata.
Puntea Wheatstone se utilizeaza in doua variante: -puntea neechilibrata, se mareste cu milivoltmetru magnetoelectric cu amplificatori de masura.
-puntea echilibrata, cu compensator automat cu semnal de intrare a variatiei de tensiune.
Bibliografie: Electrotermie, Dan Comsa si Lucia Pantelimon.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatia De Masurare Si Reglaj A Temperaturii
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!