Inductoare

Extras din referat Cum descarc?

Scopul acestei lucrari este de a evidentia cei trei parametriimportanti pentru un induconductor si anume inductanta, capacitatea parazita si factorul de calitate necesari pentru a-l utiliza in mod corespunzator. Pentru determinarea celor trei parametri se recurge la masuratori asupra diferitelor tipuri de inductoare prin intermediul aparatului numit Q-metru. Acesta este un circuit electronic alcatuit dintr-o sursa de frecventa variabila ce alimenteaza inductorul conectat in serie cu un condensator variabil. La bornele condensatorului variabil se conecteaza un voltmetru care indica un maxim al tensiunii in cazul in care circuitul ajunge la rezonanta.
Se conecteaza L1 la bornele Q-metrului dupa care se fixeaza capacitatea la 250pF si se modifica frecventa pana cand circuitul ajunge la rezonanta citindu-se factorul de calitate Q Cv1=318, 5*10-12F f1=23MHz L2=1, 503*10-7H Q2=250 Rs2=0, 103 ( Se efectueaza masuratori in conditiile modificarii mediului din apropierea lui L2 si se completeaza tabelul urmator: La aceeasi frecventa se repeta masuratorile pentru inductoarele L1 si L3. f=30, 5MHz Cv=450pF L=60, 5*10-7 Q=170 Rs=0, 07 ( Raspunsuri la intrebari Inductanta depinde direct proportional cu numarul de spire, cu patratul numarului de spire si invers proportional cu lungimea de bobinare.
Efectul capacitiv apare intr-un inductor datorita alaturarii a doua spire care pot fi considerate astfel doua armaturi ale unui condensator. Se incearca diminuarea efectului prin realizarea de capacitati in serie prin bobinajele fagure cu spirale incrucisate.
Influenta carcaselor asupra caracteristicilor electrice ale bobinajelor pot fi evidentiate prin prisma materialelor din care sunt realizate. Carcasa si miezul influenteaza inductanta.
Inductorul se comporta capacitiv la frecvente mai mari decat frecventa de rezonanta.
La frecventa inalta in circuit alternativ se realizeaza circulatia acestuia numai la suprafata acestuia (efect secundar). Acest lucru echivaleaza cu miscarea sectiunii efective a conductorului, deci o crestere a rezistentei.
Obtinem factori de calitate diferiti pentru ca permeabilitatile relative sunt diferite deci si inductantele sunt diferite.
Se observa ca inductanta unui conductor liniar scurt e foarte mica dar efectul inductiv este semnificativ.
in domeniul frcventelor ultrainalte terminalele pentru insertie si SMD permit disipari minime de putere (datorita rezistentei mici) si astfel se pot obtine inductante si capacitati proprii mici.
Deoarece acestea modifica structura schemei electrice dorite prin aparitia in plus a capacitatilor parazite care duc astfel la efecte nedorite si la functionarea incorecta a echipamentului proiectat.
Capacitatea parazita a unei bobine depinde de: izolatia conductorului de bobinaj forma bobinei distanta dintre sirele bobinei suportul de bobinare 11. Schema electrica echivalenta a unui conductor este: un montaj de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Inductoare
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!