Inductia Campului Magnetic

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a exprima cantitativ proprietatile campului magnetic va trebui sa definim o marime fizica vectoriala. Noua marime fizica, notata cu simbolul , se numeste inductie magnetica.
Directia vectorului inductie magnetica intr-un punct al campuli este tangenta la linia de camp magmetic in acel punct, iar sensul este acelasi cu al liniei de camp.Pentru a defini modulul inductiei magnetice, vom porni, ca si in cazul campuli electric, de la studiul actiunii pe care o exercita campul asupra corpului de proba. Drept corp de proba vom considera un conductor rectiliniu mobil, parcurs de curent electric.
Din clasele anterioare stiti ca forta pe care o exrcita campul magnetic asupra unui conductor strabatut de curent, numita forta electromagnetica ( ) este perpendiculara pe directia conductorului si pe liniile campului magnetic, deci si pe vectorul , iar sensul ei depinde de sensul curentului si de sensul liniilor de camp, deci si de sensul vectorului (fig10.7).Orientare fortei electromagnetice poate fi gasita cu ajutorul reguli mainii stangi.Spre deosebire de campul electric, la care forta este orientata pe directia campului electric , in campul magnetic directia fortei nu coincide cu directia inductie magnetice .

Fig 10.7. Sensul fortei electromagnetice depinde de sensul curentului electric prin conductor si de sensul campului magnetic.

Pentru a gasi o expresie adecvata definiri lui , vom studia factorii de care depinde forta electromagnetica.
Experimentul 1. Se realizeaza dispozitivul din fig.10.9,a. Cadrul mobil se leaga cu o ata de carligul de sub taler unei balante, montata pe aceeasi tija cu suportul cadrului. Campul magnetic intre piesele polare ale bobinelor este aproape uniform. Se echilibreaza balanta si se potriveste cadrul cadrul in pozitie orizontala, la aproximativ 1cm de marginea superioara a pieselor polare, astfel incat latura lui mobila sa fie intre piesele polare (fig.10.9,b). Se alimenteaza cu tensiune continua bobinele si cadrul. Balanta se dezechilibreza datorita fortei electromagnetice exercitate de campul magnetic produs de bobine asupra laturii mobile a cadrului, parcursa de curent.Reechilibrand balanta cu etaloane de masa, se determina marimea fortei electromagnetice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inductia Campului Magnetic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!