Forta Arhimedica

Extras din referat Cum descarc?

Rezultanta fortelor de presiune exircitate de catre fluid in echilibru asupra unui corp cofundat in acel corp se numeste forta arhimedica.
Asupra unui corp cofundat intrun-un fluid se exercita o forta verticala, orientata de jos in sus, al carei modul este egal cu greutatea fluidului dezlocuit.
Arhimede, unul dintre cei mai mari savanti ai tuturor timpurilor, s-a nascut in Siracuza, in jurul anului 287i Hr. A realizat numeroase descoperiri in matematica, a studiat parghiile si oglinzile concave. In timpul atacarii Siracuzei de catre romani, a utilizat conform legendei proprietatile oglinzilor pentru incendierea vaselor inamice si a contribuitla construirea unor masini capabile sa lanseze proiectile pana la distante foarte mari.
Functionarea densimetrului se bazeaza pe legea lui Arhimede. Dispozitivul patrunde in lichid pana cand greutatea lichidului dezlocuit devine egala cu greutatea sa proprie. Daca lichidul are densitate mai mare, se cufunda o parte mai mica a densimetrului, iar in lichide mai putin dense, cufundarea este mai accentuata.
Greutatea densimetrului este concentrata in capatul sau inferior, astfel incat el pastreaza o pozitie verticala stabila. Densitatea se citeste la nivelul suprafetei libere a lichidului, pe scala situata pe tija aparatului.
Masuratorile de densitate reprezinta o tehnica analictica importanta intr-o mare diversitate de situatii. Astfel, intr-o stati de servicii auto, densimetrul este folosit la verificarea antigelului sau a starii acumulatorului unui autovehicul. Un antigel de tip permanent este o solutie de etilenglicol in apa (densitate 1, 12g/cm3), cu mici cantitati de aditivi pentru impiedicarea coroziunii. Concentratia de glicol care determina punctul de inghet al solutiei poate fi aflata printr-o masurare a densitatii.
Starea acumulatorului unui autovehicul poate fi aflata masurand densitatea electrolitului- o solutie de acid sulfuric. Pe masura ce bateria se descarca, acidul sulfuric se combina cu plumbul din placile acumulatorului, formand sulfatul de plumb, insolubil. Densitatea variaza de la 1, 3 g/cm3 pentru o baterie incarcata la 1, 15 g/cm3 la o baterie descarcata.
In medicina, masuratorile de densitate permit determinarea starii fluidelor din corp, cum sunt sangele si urina. Anumite boli duc la eliminarea excesiva a sarurilor din organism si deci la o crestere corespunzatoare a densitatii urinei.
Calitatea laptelui (continutul de grasimi animale) poate fi verificata, de asemenea, cu ajutorul densimetrului.
Continutul de alcool al unei bauturi se verifica tot cu ajutorul unui densimetru.
2. Nave maritime Un vapor (sau o barca) pluteste la suprafata apei in mod asemanator cu densimetrul. In functie de incarcatura sa, nava se cufunda mai mult sau mai putin in apa.
Pentru asigurarea stabilitatii in timpul deplasarii, nava are o forma speciala, astfel incat, oricum s-ar inclina, cuplul de forte format din greutate si forta arhimedica sa readuca nava in pozitie ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Forta Arhimedica
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!