Formarea conceptiei materialiste despre lume

Extras din referat Cum descarc?

Anume Democrit este fondatorul materialismului antic. Viata lui este exemplu unei fidelitati profunde in fata stiintei, cercetarii lumii.
Domocrit invata ca real exista existenta si inexistenta. Existenta-sint atomii, nefiinta-golul, spatiul gol. Golul nu se misca si este infinit; el nu manifesta nici o influenta asupra existentei. Ideea golului l-a adus pe Dimocrit la ideea spatiului infinit. In acest spatiu in toate directiile se misca haotic atomii (ca praful in raza solara). De la conceptia golului e doar un pas spre intelegera inertiei, dar grecii antici acest pas nu l-au facut.
Atomul e o particula nedivizabila, perfect densa, inperceptibila cu simturile, particula independenta a substantei, atomul este indivizibil, etern, nemasurabil. Atomii nuciodata nu apar si nu pier.
Asa Atomizmul spunea ca lumea e trecatoare, schimbatoare; iar lumea atomilor, din care-s alcatuite lucrurile, neschimbatoare, eterna. Anume conceptia atomizmului a fost una ditre cele mai roditoare lucrari stiintifice si de cercetare din istoria stiintei.
Lumea consta din lucruri, fiecare lucru consta din unirea materiei si formei. Materia este inceputul pasiv, haotic, fara forma. Materia si forma sint eterne. Mergind in interiorul substantei la corpuri tot mai mici (de ex. De la bloc la chirpici, de la lut la elemente din care e formata s. a. m. d.) ajungem la abstractia materiei primare.
Materiea primara nu are forma si proprietatti. este o substanta care unindu-se cu cele mai simple forme, formeaza primele elemente, din care sint formate toate lucrurile.
Cele mai simple forme-cald, rece, uscat si umed. Unindu-se cu materiea primara, ele formeaza 4 elemente primare: In sec V i. e. n. s-a inceput dezvoltarea intensa a astronomiei. A fost gasita inegalitatea celor 4 anotimpuri, canculat unghiul eclipticii relativ cu ecuatorul ceresc (~24); creat calendarul luno-solar, detectat ca planetele se misca dupa traiectorii foarte dificile.
Astronomia datorita lui Gheparh se transforma intr-o stiinta matematica fixa.
Pornind se la performantele lui Gepparh, Ptolemeu a mers mai departe in studierea corpurilor ceresti in miscare elaborind propria sa teorie care se baza pe urmatoarele postulate: 1 sfericitatea Pamintului; 2 indepartarea colosala de la sfera stelelor; 3 uniformitatea si caracterul circular al miscarilor corpurilor ceresti; 4 imobilitatea Pamintului; 5 Pozitia centrala a pamintului in univers; Insa datorita numeroaselor rascoale, razboaie, colonizari, epoca antica a intrat in decadenta.
Dcadenta stiintei in epoca antica a fost favorizata de absenta surselor sigure de pastrare, schimb si transferului de informatie.
In sec. VI e. n. se incepe perioada secolelor intunecare in istoria culturii europene.
In epoca medievala in gindirea oamenilor dominau relatiile emotonale asupra celor rationale.
Axa conceptiei medievale a fost religia, in care lamurirea tuturor fenomenelor ale naturii, cercetarea lor se baza pe forte supranaturale, creata datorita neputintei ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea conceptiei materialiste despre lume.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!