Fisiunea Nucleara

Extras din referat Cum descarc?

In anul 1934 Fermi si colaboratorii sai au initiat experimente sistematice cu privire la reactiile produse prin bombardarea nucleelor grele cu neutroni. In particular prin bombardarea uraniului cu neutroni s-a constatat ca se obtin nuclee ?- active care au fost interpretate ca fiind nuclee transuraniene formate prin captura succesiva de neutroni conform procesului descris de relatia:
Ulterior (1939) prin separari chimice se identifica printre produsii de reactie bariul si kriptonul. Astfel este emisa pentru prima data ipoteza ca la bombardarea nucleelor de uraniu cu neutroni lenti acestea se fragmenteaza in nuclee mai usoare avand loc un proces de "fisiune".
Deci fisiunea este o reactie nucleara care are drept efect ruperea nucleului in 2 (sau mai multe) fragmente de masa aproximativ egala, neutroni rapizi, radiatii si energie termica
Elementele care fisioneaza cu neutroni termici, se numesc materiale fisile. Ex. 233U, 235U, 239Pn,241Pu. Elementele care fisioneaza cu neutroni rapizi, se numesc materiale fisionabile iar, cele care prin captura de neutroni se transforma in materiale fisile, sunt considerate materiale fertile. Ex. 232Th, 238U.
Fisiunea nucleara, cunoscuta si sub denumirea de fisiune atomica, este un proces in care nucleul unui atom se rupe in doua sau mai multe nuclee mai mici, numite produsi de fisiune si, in mod uzual, un numar oarecare de particule individuale. Asadar, fisiunea este o forma de transmutatie elementara. Particulele individuale pot fi neutroni, fotoni si alte fragmente nucleare cum ar fi particulele ? si particulele ?. Fisiunea elementelor grele este o reactie exoterma si poate sa elibereze cantitati substantiale de energie sub forma de radiatii gamma si energie cinetica a fragmentelor (incalzind volumul de material in care fisiunea are loc).
Fisiunea nucleara este folosita pentru a produce energie in centrale de putere si pentru explozii in armele nucleare. Fisiunea este utila ca sursa de putere deoarece unele materiale, numite combustibil nuclear, pe de o parte genereaza neutroni ca ,,jucatori" ai procesului de fisiune si, pe de alta parte, li se initiaza fisiunea la impactul cu (exact acesti) neutroni liberi. Combustibilii nucleari pot fi utilizati in reactii nucleare in lant auto-intretinute, care elibereaza energie in cantitati controlate intr-un reactor nuclear sau in cantitati necontrolate, foarte rapid, intr-o arma nucleara.
Cantitatea de energie libera continuta intr-un combustibil nuclear este de milioane de ori mai mare decat energia libera continuta intr-o masa similara de combustibil chimic (benzina, de exemplu), acest lucru facand fisiunea nucleara o sursa foarte tentanta de energie; totusi produsele secundare ale fisiunii nucleare sunt puternic radioactive, putand ramane asa chiar si pentru mii de ani, avand de a face cu importanta problema a deseurilor nucleare. Preocuparile privind acumularea deseurilor si imensul potential distructiv al armelor nucleare contrabalanseaza calitatile dezirabile ale fisiunii ca sursa de energie, fapt ce da nastere la intense dezbateri politice asupra problemei puterii nucleare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fisiunea Nucleara.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!