Fisiunea Nucleara

Extras din referat Cum descarc?

Prin fisiune se intelege ruperea nucleului in doua fragmente. Odata cu cele doua fragmente se emit in medie 2-3 neutroni si radiatie . Fisiunea nucleului poate aparea spontan sau ca urmare a unei reactii neutronice.
Fisiunea spontana. In aceasta situatie nucleul se scindeaza in doua fragmente cu emisie de neutroni si cuante , fara nici o interactie cu mediul extern. Altfel spus nucleul fisioneaza de la sine, fara o cauza evidenta de natura externa. Fisiunea spontana este un fenomen rar intalnit si este posibila, in general, pentru nuclee grele (A>232). Odata cu cresterea numarului de masa al nuclidului, probabilitate de fisiune spontana creste. Se poate considera ca numarul de elemente grele este finit datorita instabilitatii lor in raport cu fisiunea spontana. Desi probabilitatea de fisiune spontana este mica, in functionarea reactorului nuclear este importanta datorita faptului ca reprezinta o sursa mica de neutroni. 
Fisiunea indusa. Aceasta este o reactie nucleara prin care nucleul fisioneaza in urma interactiunii cu un neutron. In aceasta reactie, neutronul incident patrunde in nucleu formand nucleul compus in stare excitata, pe un nivel energetic foarte inalt. Datorita energiei acumulate, nucleul compus se rupe in doua fragmente emitand cativa neutroni si cuante . Un exemplu de reatie fisiune este cel al U235:
Functionarea reactorului nuclear are la baza reactia de fisiune indusa exploatand faptul ca aceasta se poate autointretine. Nuclizii care fisioneaza cu neutroni se numesc nuclizi fisionabli sau materiale fisionabile.
Ca orice reactie nucleara si reactia de fisiune este caracterizata de o sectiune eficace. Dupa cum se stie, sectiunea eficace depinde de energia neutronului incident. Altfel spus, probabilitatea de fisiune a unui nuclid depinde de energia neutronului. Exista nuclizi care fisioneaza cu neutroni de orice energie si nuclizi care fisioneaza cu neutroni a caror energie este cuprinsa intr-un domeniu limitat de valori. Nuclizii care fisioneaza cu neutroni de orice energie se numesc nuclizi fisili sau materiale fisile. si pot fisiona doar cu neutroni de energie mare prin urmare nu sunt fisili, dar fac parte din categoria mai larga a materialelor fisionabile. 
Initierea si mecanismul fisiunii.
Pentru ca nucleul compus sa fisioneze el trebuie sa aiba o energie mai mare decat o energie de prag . Fisiunea se initiaza doar daca energia de excitatie a nucleului compus format in urma captarii netronului depaseste valoarea de prag. Energia de excitatie este formata din energia cinetica a neutronului la care se adauga energia de legatura a neutronului in nucleu.
In tabelul de mai jos sunt date valorile energiei de prag pentru cateva matriale fisionabile.
Nuclidul 
Ep (MeV) 5,9 5,5 5,75 5,85 5,5 4,0
Energia eliberata la fisiunea nucleara
Reactia de fisiune este caracterizata de cantitatea mare de energie eliberata. Sa consideram reactia tipica de fisiune:
Masa totala a reactantilor si masa totala a produsilor de fisiune:
Masa reactantilor Masa produsilor de fisiune
92U235 235,04392 u 37Rb93 92,91699 u
0n1 1,08665 u 55Cs140 139,9091 u
Total 236, 052589 u 3 0n1 3,02599 u
Total 235,85208 u
Dupa cum se poate observa, in cazul acestei reactii de fisiune apare un defect de masa per total reactie: care, convertit in energie este echivalent cu . Aceasta energie reprezinta energia eliberata in timpul procesului de fisiune motiv pentru care se numeste energia instantanee de fisiune. Energia instantanee de fisiune se regaseste in energia cinetica a fragmentelor de fisiune, energia cinetica a neutronilor emisi si energia cuantelor emise in timpul fisiunii. In general, fragmentele de fisiune nu au o structura nucleara stabila si ele tind spre configuratia stabila prin dezintegrare sau . Energia corespunzatoare acestor dezintegrari care apar dupa producerea reactiei de fisiune se numeste energie de dezintegrare sau energie intarziata. Energia totala emisa la un act de fisiune al U235 este:


Fisiere in arhiva (1):

  • Fisiunea Nucleara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!