Fenomenele Electrice și Magnetice

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Fenomenele electrice si magnetice, cunoscute inca din antichitate de pe vremea lui Thales din Milet (sec.VII-VI i.e.n.), si-au gasit aplicatii in prezent a caror valoare este incontestabila.
Lucrarea de fata, intitulata ,,Energia campului magnetic si energia campului electric. Forte generalizate" este structurata in sase capitole.
In primele doua capitolele sunt prezentate notiuni generale despre campul electrostatic, notiuni necesare in tratarea capitolului al treilea.
In al treilea capitol ,,Energia si fortele campului electrostatic" sunt prezentate energia campului electrostatic, densitatea de volum a energiei campului electric, forte electrostatice generalizate, forta si momentul care actioneaza asupra unui dipol, presiunea electrostatica, fortele care se exercita la suprafata de separatie a doua medii precum si aplicatii ale acestora.
In capitolele patru si cinci sunt prezentate notiunile generale ale campului magnetic.
In al saselea capitol ,,Energia si fortele campului magnetic" sunt prezentate notiunile de energie a campului magnetic, densitate de volum a energiei magnetice, forte magnetice generalizate precum si aplicatii ale acestora.
Lucrarea se incheie cu prezentarea bibliografiei.
CAPITOLUL 1
CAMPUL ELECTROSTATIC IN VID
1.1. Campul electromagnetic.
Intensitatea campului electric in vid. Sarcina electrica
Campul electromagnetic este o forma aparte de existenta a materiei, caracterizat prin aceea ca exercita actiuni pondero-motoare (forte si momente) asupra corpurilor. Ca orice forma de materie campul electromagnetic poseda energie.
Fenomenele electrice si magnetice pot exista atat prin particule elementare (sau corpuri) incarcate cu sarcina electrica (pozitiva sau negativa), si care sunt repartizate intr-un spatiu foarte restrans, cat si prin campul lor electromagnetic , care le inconjoara. Domeniul in care nu exista substanta si deci sarcini electrice, ci numai camp electromagnetic, il denumim conventional vid. Vid in sensul absolut nu poate exista intrucat materia nu este discontinua. Acolo unde nu exista substanta exista camp (camp de gravitatie etc.).
Campul electromagnetic are doua aspecte particulare: campul electric si campul magnetic. Separarea lor are un caracter relativ si aceasta depinde de sistemul de referinta. In cazul sarcinilor electrice imobile apare numai campul electric. In cazul magnetilor permanenti imobili, in interiorul lor se poate constata numai prezenta campului magnetic. Aceasta separare relativa a campului electric si magnetic da posibilitatea studierii lor separate.
Campul electric este deci unul din cele doua aspecte ale campului electromagnetic, care se manifesta prin forta mecanica ce actioneaza asupra unui corp incarcat electric, imobil, introdus in camp.
Pentru a pune in evidenta existenta campului electric este necesar in primul rand sa existe un corp de proba incarcat cu electricitate, iar in al doilea rand corpul de proba sa fie imobil si cu sarcina invariabila, pentru ca altfel actioneaza asupra lui si campul magnetic. Corpul de proba trebuie sa aiba o stare de electrizare astfel aleasa incat sa nu modifice starea electrica a sistemului explorat; de aceea corpul de proba se incarca cu o sarcina suficient de mica. Corpul de proba se ia punctual, pentru a permite explorarea unor regiuni din spatiu oricat de mici.
Obtinerea electrizarii, deci incarcarea unui corp cu electricitate se poate face cel mai simplu prin frecare (de exemplu o bara de sticla se freaca cu matase) sau prin iradiere cu raze X sau prin ultraviolete, prin deformarea unor cristale, prin incalzire, prin efecte chimice etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenele Electrice si Magnetice.DOC

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!