Energia Solara

Extras din referat Cum descarc?

Energia solara este energia radianta produsa pe suprafata Soarelui ca rezultat al reactiilor nucleare de fuziune. Ea este transportata spre Pamant in particule numite fotoni, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Terrei. Intensitatea radiatiei solare in stratul atmosferei cel mai indepartat de Pamant atunci cand planeta se afla la distanta medie fata de Soare, se numeste constanta solara si are valoarea de 2 calorii/min/cm patrat. Intensitatea nu este constanta ci variaza cu aproximativ 0, 2 % la fiecare 30 de ani. Ea variaza in functie de zi, de ora si de punctul de colectare (captare) a energiei.
Mai mult, cantitatea de energie care poate fi captata depinde de directia in care este orientat dispozitivul care indeplineste aceasta functie. Primele utilizari ale energiei solare, prin captare, sunt legate de antichitate. Este suficient sa amintim ca efectul de sera a fost descoperit si folosit de vechii egipteni, ca Heron din Alexandria a construit un dispozitiv pentru pompare a apei care folosea ca sursa primara energia solara, si ca celebra incendiere a flotei romane de catre Arhimede din Syracuza a fost subiect de discutii si comentarii de-a lungul timpului, intrucat se spune ca a utilizat oglinzi pentru a reflecta razele Soarelui spre aceste corabii cu panze.
Dar nu numai insorita coasta a Mediteranei a fost sediul unor realizari interesante in domeniul solar, ci si America vechilor civilizatii a avut constructii remarcabile bazate pe cunoasterea experimentala a fizicii radiatiei solare.
Unul din exemplele cele mai interesante il reprezinta castelul lui Montezuma, datat din jurul anului 700 e. n. si aflat in actuala Arizona. Aceasta constructie era climatizata vara si iarna, fiind ridicata sub o imensa bolta de stanca orientala spre sud. Zidul masiv de stanca o umbrea vara cand Soarele are inaltime mare pe bolta, iar iarna, inmagazinand caldura, o incalzea prin radiatie si permitea si razele solare sa ajunga la zidurile ei, caci inaltimea Soarelui pe cer este mult mai mica in acest anotimp.
Se pune problema, pe buna dreptate, de ce nu s-a folosit mai multa energie solara, de ce pe parcursul istoriei sale omenirea s-a indreptat de preferinta spre alte surse de energie lemn, apa, vant si de ce astazi, in epoca tehnologica, mai exista destule reticente, generate de dificultatile de a o folosi? Motivul principal, in toate cazurile, il constituie randamentul scazut al tuturor instalatiilor solare si pretul lor de cost, relativ ridicat.
Puterea furnizata de Soare depinde de felul activitatii Soarelui insusi, de latitudinea geografica, de altitudinea locului, de nebulozitate, de umiditatea atmosferica, de numarul orelor de insolatie, de poluarea atmosferica, intr-un cuvant, de un ansamblu de conditii geografice si meteorologice, care fie ca nu pot fi schimbate, fie ca scapa controlului nostru.
In plus, energia solara este difuza si discontinua zi, noapte, vara, iarna si extrem de capricioasa, asa ca ...


Fisiere in arhiva (1):

 • Energia Solara - Varianta 5
  • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

C.DE SABATA
M.BORNEAS
B.ROTHENSTEIN
A.MUNTEANU  
-     BAZELE FIZICE ALE CONVERSIEI ENERGIEI SOLARE
Editura FACLA 
- INTERNET


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!