Energia Solară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Energia solara este energia radianta produsa pe suprafata Soarelui ca rezultat al reactiilor nucleare de fuziune. Ea este transportata spre Pamant in particule numite fotoni, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Terrei. Intensitatea radiatiei solare in stratul atmosferei cel mai indepartat de Pamant atunci cand planeta se afla la distanta medie fata de Soare, se numeste constanta solara si are valoarea de 2 calorii/min/cm patrat. Intensitatea nu este constanta ci variaza cu aproximativ 0, 2 % la fiecare 30 de ani. Ea variaza in functie de zi, de ora si de punctul de colectare (captare) a energiei.

Mai mult, cantitatea de energie care poate fi captata depinde de directia in care este orientat dispozitivul care indeplineste aceasta functie. Primele utilizari ale energiei solare, prin captare, sunt legate de antichitate. Este suficient sa amintim ca efectul de sera a fost descoperit si folosit de vechii egipteni, ca Heron din Alexandria a construit un dispozitiv pentru pompare a apei care folosea ca sursa primara energia solara, si ca celebra incendiere a flotei romane de catre Arhimede din Syracuza a fost subiect de discutii si comentarii de-a lungul timpului, intrucat se spune ca a utilizat oglinzi pentru a reflecta razele Soarelui spre aceste corabii cu panze.

Dar nu numai insorita coasta a Mediteranei a fost sediul unor realizari interesante in domeniul solar, ci si America vechilor civilizatii a avut constructii remarcabile bazate pe cunoasterea experimentala a fizicii radiatiei solare.

Unul din exemplele cele mai interesante il reprezinta castelul lui Montezuma, datat din jurul anului 700 e. n. si aflat in actuala Arizona. Aceasta constructie era climatizata vara si iarna, fiind ridicata sub o imensa bolta de stanca orientala spre sud. Zidul masiv de stanca o umbrea vara cand Soarele are inaltime mare pe bolta, iar iarna, inmagazinand caldura, o incalzea prin radiatie si permitea si razele solare sa ajunga la zidurile ei, caci inaltimea Soarelui pe cer este mult mai mica in acest anotimp.

Se pune problema, pe buna dreptate, de ce nu s-a folosit mai multa energie solara, de ce pe parcursul istoriei sale omenirea s-a indreptat de preferinta spre alte surse de energie lemn, apa, vant si de ce astazi, in epoca tehnologica, mai exista destule reticente, generate de dificultatile de a o folosi? Motivul principal, in toate cazurile, il constituie randamentul scazut al tuturor instalatiilor solare si pretul lor de cost, relativ ridicat.

Puterea furnizata de Soare depinde de felul activitatii Soarelui insusi, de latitudinea geografica, de altitudinea locului, de nebulozitate, de umiditatea atmosferica, de numarul orelor de insolatie, de poluarea atmosferica, intr-un cuvant, de un ansamblu de conditii geografice si meteorologice, care fie ca nu pot fi schimbate, fie ca scapa controlului nostru.

In plus, energia solara este difuza si discontinua zi, noapte, vara, iarna si extrem de capricioasa, asa ca ...

Bibliografie:

C.DE SABATA

M.BORNEAS

B.ROTHENSTEIN

A.MUNTEANU

- BAZELE FIZICE ALE CONVERSIEI ENERGIEI SOLARE

Editura FACLA

- INTERNET

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia Solara - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 977 cuvinte
Nr caractere:
20 738 caractere
Marime:
700.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
energie, soare
Predat:
la gimnaziu
Sus!