Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuvantul energie are la baza cuvintele de origine latina energia si de origine greaca enerhia, care aveau intelesul de activitate. Energia este o marime de stare a unui sistem fizic, capacitatea unui corp de a produce lucru mecanic la trecerea dintr-o stare in alta stare data.

Progresul omenirii, din cele mai vechi timpuri pana astazi, este legat de folosirea energiei. Etapele energetice ale societatii umane au fost demarcate de aparitia: Caracterul limitat al resurselor energetice ridica problema optiunilor energetice in viitor. Formele de energie primara care participa actualmente in cea mai mare masura la satisfacerea necesitatilor energetice sunt: carbunii, hidrocarburile lichide si gazoase, energia hidraulica si energia nucleara. Pe baza verificarilor si prospectiunilor in curs ale rezervelor de energie, acestea sunt suficiente pana in anii 2010-2020. Se estimeaza ca rezervele cunoscute de carbune s-ar epuiza in cateva sute de ani, iar cele de gaz si petrol in mai putin de 50 de ani. In conditiile concrete din Romania, in balanta energetica se iau in considerare urmatoarele tipuri de surse regenerabile de energie: energia eoliana hidroenergia biomasa - provine din reziduuri de la exploatari forestiere si agricole, deseuri din prelucrarea lemnului si alte produse energia geotermala - energia inmagazinata in depozite si zacaminte hidrogeotermale subterane, exploatabila cu tehnologii speciale de foraj si extractie.

Producerea energiei electrice Energia electrica se produce intr-un complex de instalatii, numit centrala electrica.

In prezent, exista 2 tipuri centrale care produc energia electrica: -clasice, folosindu-se in peste 90%, acestea sunt termocentralele, hidrocentralele si centralele nucleare.

-neconventionale, care se bazeaza pe fenomene si conditii locale, uneori avand caracter experimental: centralele eoliene, centralele geotermice, centralele solare.

Toate tipurile de centrale au un element comun, si anume ansamblul turbina- generator. Turbina transmite o miscare de rotatie la generator, care transforma energia mecanica in energie electrica.

In cazul hidrocentralelor, apa dirijata printr-un sistem de tunele actioneaza asupra turbinei.

In termocentrale, energia combustibililor este transforamata in caldura, aceasta fiind folosita la transformarea apei in abur, ce actioneaza turbina.

Centralele nucleare functioneaza pe baza reactiei de fisiune nucleara, adica spargerea atomilor de uraniu, caldura degajata in urma acestuio proces fiind folosita la transformarea apei in abur, ce actioneaza turbina.

La centralele eoliene, locul turbinei este luat de o elice usoara si cu dimensiune mare, care este actionata direct de forta vantului. Aceasta instalatie poate fi folosita doar in zonele in care bat permanent vanturi.

Centralele solare utilizeaza radiatia solara.

Un sistem de oglinzi capteaza razele soarelui, care transforma apa in abur, apoi obtinandu-se energia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 193 cuvinte
Nr caractere:
7 147 caractere
Marime:
141.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
energie, unitate de masura
Predat:
la liceu
Sus!