Efectul Doppler

Extras din referat Cum descarc?

Ultrasonografia sau ecografia Doppler se utilizeaza pentru masurarea vitezei de deplasare a sangelui in vasele de sange. Este o metoda moderna de diagnostic care utilizeaza ultrasunetele in scopul generarii de imagini cat mai clare de la nivelul corpului uman. 
Baza ultrasonografiei este efectul Doppler: o sursa de oscilatii care se afla in miscare fata de receptor, emite unde cu diferite frecvente. Efectul Doppler poate fi constatat atat in cazul undelor electromagnetice, cat si in cazul undelor elastice. Frecventa este invers proportionala cu distanta fata de sursa. 
Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente mai mari de 20 000 Hz.
Mecanismul functionarii
Ecograful emite o unda cu frecventa bine determinata. Sonda este conectata printr-un fir la aparatul care emite ultrasunete, in urma interactiunii cu corpurile in miscare (sange, celule) aceasta unda isi schimba frecventa conform ecuatiei Doppler care ia in considerare si mediul de propagare al undei. Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri fiind inregistrate de ecograf in timp real astfel incat imaginile se suprapun si arata nu numai structura ci si miscarea vaselor de sange. Daca sangele se deplaseaza in acelasi sens cu unda emisa, unda reflectata va avea o frecventa mai mica, iar daca sangele se misca in sens opus, unda reflectata va avea o frevcenta crescuta. 
Transductorul ultrasonografului emite unda sonora, a carei directie face un unghi ? cu directia coloanei de sange.
Viteza sangelui din vas va avea si o competenta tangentiala egala cu Viteza sangelui inmultita cu cosinusul unghiului ?


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectul Doppler.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!