Efecte Nocive Ale Sunetului

Extras din referat

Sunetul s-a integrat in viata noastra cotidiana incat rareori suntem constienti de toate functiile sale.
El ne ofera momente de distractie cand a ascultam o simfonie sau cantecul pasarilor; ne permite sa comunicam cu familia si prietenii nostrii prin intermediul vorbirii. Tot sunetul ne avertizeaza de apropierea unui automobil, ne atrge atentia atunci cand suna telefonul sau bate cineva la usa sau cand suna sirena unui vapor.
Din mediul ambiant omul vede doar 7 culori dar spectrul luminii este mult mai complex. Urechea umana percepe sunetele cu frecventa situata intre 16-20000 vibratii/s sau hertzi, in timp ce gama acoperita de un pian de la tonul cel mai grav pana la tonul cel mai ridicat este de la 27, 5Hz-4186Hz. Sunetul se propaga sub forma de unde elastice numai in substante (gaze lichide si solide) dar nu se propaga in vid. El se propaga cu 331m/s in aer. Caracteristicile lui sunt: Infrasunetele sunt oscilatii sonore de frecvente foarte joase, situate sub 16Hz, deci urechea umana nu le aude. Fiintele marine, cum ar fi pestii, meduzele aud infrasunetele si simt aparitia furtunilor si uraganelor care coboara si sub frecventa de 16Hz. Oamenii nu sesizeaza in mod direct prezenta infrasunetelor dar unele modificari ale starilor fizico-pshice confirma ca si organismele umane sunt totusi influentate. O recenta ipoteza lansata de savanti incearca sa dea o explicatie absolut stiintifica unor misterioase accidente si catastrofe. De-a lungul timpului au fost gasite pe diferite mari nave abandonate sau avand la bordul lor cadavre ale caror fete purtau expresia durerii si a groazei. Conform ipotezei amintite in timpul furtunilor sunt emise infrasunete care se propaga cu viteza sunetului, ajungand la mari departari cu mult inaintea furtunii propriu-zise, astfel incat in ciuda vremii bune se pot resimtii efectele lor. Masuratorile efectuate arata ca infrasunetele provocate de furtuni pe mari si oceane au o frecventa medie de 6Hz. S-a constatat ca infrasunetele de intensitati mari, la frecventa de 7Hz pot traumatiza grav sistemul nervos, sistemul circulator, provocand chiar moartea. Astfel s-ar putea gasi o explicatie pentru catastrofele misterioase care au avut loc pe diferite mari si oceane.
Tot pe seama actiunii infrasunetelor cercetatorii explica si senzationala distrugere a unei paduri siberiene in 1908, prin explozia in atmosfera a unui meteorit. Astazi infrasunetele pot fi produse de unele tipuri de turbine, avioane turboreactoare cum ar fi avionul Concorde.
Asa cum nu pecepe vibratiile de frecvente foarte joase (infrasunetele), urechea umana nu le percepe nici pe cele de frecvente foarte inalte (ultrasunetele). III. Ultrasunetele. Ultrasunetele sunt vibratii sonore situate intre 20000-1000000Hz. Unele fiinte cum ar fi liliacul percepe si ultrasunetele. Ele se propaga ca si sunetele sub forma de unde elastice, mai greu prin aer decat prin lichide sau solide, avand o lungime de unda mai mica decat sunetele.
Ultrasunetele pot fi produse prin mijloace ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Efecte Nocive Ale Sunetului
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!