Distanta Focala

Extras din referat Cum descarc?

unde: l este distanta dintre obiectul luminos si un ecran fix pe care se formeaza imaginea; d este deplasarea lentilei pentru a obtine a doua imagine clara.
Dispozitivul experimental este alcatuitdintr-un banc optic, divizat in centimetri pe care luneca trei suporti. Ei sustin o sursa de lumina (S), o lentila convergenta (L) si un paravan (P). O metoda simpla pentru determinarea distantei focale f a unei lentile convergente consta in amplasarea lentilei intre obiectul luminos O si un ecran fix, pe care se obtine imaginea I, situate la distanta l una de alta. Cum se procedeaza pentru determinarea distantei focale? In pozitia A a lentilei x2>x1, imaginea obtinuta este mai mare decat obiectul. Miscand lentila cu d, pana se obtine o alta imagine clara pe ecran, imaginea obtinuta este mai mica decat obiectul intrucat x 2 1/ (l+d) /2 + 1/ (l-d) /2=1/f. Rezulta: 1/f=4l/ (l*l d*d) si f= (l*l d*d) /4l, distanta focala ce poate fi determinata fara a cunoaste razele de curbura ale fetelor lentilei, ci numai prin masurarea distantei l dintre obiect si ecran si deplasarea d a lentilei.
Se alege o distanta l intre sursa si paravan care se mentine constanta in cursul unei determinari. Ea trebuie aleasa suficient de mare, l > 4f pentru a obtine doua imagini clare pe paravan.
Se cauta cele doua pozitii ale lentilei pentru care se obtin imagini clare si se masoara pe bancul optic distanta d dintre aceste pozitii.
Alegand diferite distante l dintre obiectul luminos soi paravan, se vor masura diferite distante d intre pozitiile lentilei care dau doua imagini clare. Valorile vor fi inlocuite in relatia care da distanta focala f. Se va face o medie a valorilor obtinute pentru distanta focala a lentilei convergente. Rezultatele masuratorilor vor fi trecute intr-un tabel.
Sursele de erori poti fi: accidentale sistematice (din cauza ca am etalonat gresit un aparat de masura care masoara cu greseli fara sa ne dam noi seama). Daia-Dumitrescu Anca IX E ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Distanta Focala
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!