Dispozitivul lui Young - Difractia Luminii

Extras din referat Cum descarc?

Fenomenul de interferenta consta in suprapunerea a doua sau mai multe unde coerente. In optica fenomenul este materializat prin aparitia de franje luminoase ce alterneaza cu franje intunecoase.
Doua unde monocromatice plane cu frecventa unghiulara ?, cu vectorul de unde k=2?/?, cu amplitudinile ?1 si ?2 si cu fazele initiale ?1 si ?2:
(1)
sunt coerente daca diferenta de faza:
(2)
se mentine constanta in timp.
Intr-un punct P functia de unda rezultanta prin suprapunerea undelor descrise de (1) este:
(3)
Intensitatea undei rezultante are forma:
(4)
Termenul 2a1a2cos(??) se numese termen de interferenta. 
Trasand graficul I = f(??) se contata ca intensitatea variaza intre valoarea maxima Imax = (a1 + a2)2 si valoarea minima Imin = (a1 - a2)2 corespunzatoare franjelor de maxim, respectiv de minim. Ca masura a contrastului franjelor se introduce o marime numita vizibilitate:
(5)
Pentru a obtine doua unde luminoase coerente, adica cu diferenta de faza ???constanta in timp, este necesar ca cele doua unde sa provina dintr-o unda unica prin intermediul unui anume dispozitiv. In caz contrar, cand undele provin de la surse diferite, nu se obtine interferenta stationara deoarece, in timpul de observare, cele doua surse emit independent un numar foarte mare de trenuri de unda, astfel incat diferenta de faza ?? ia toate valorile posibile anuland in medie termenul de interferenta. Unul din dispozitivele cu care se obtin unde coerente este dispozitivul Young.
Schema de principiu a dispozitivului Young este reprezentata in figura 2.
S este o sursa de lumina care ilumineaza un ecran cu doua deschideri inguste (fante) pe rol de surse secundare coerente S1 si S2. Coerenta celor doua surse secundare se mentine atata timp cat distanta dintre fante d nu este prea mare (depinde de coerenta spatiala a sursei S). Pe ecranul E se obtin franje de interferenta sub forma de benzi luminoase ce alterneaza cu benzi intunecoase. Deoarece sursele secundare S1 si S2 provin din acelasi front de unda (care vine de la S), fazele intiale sunt egale ?1 = ?2 si termenul de interferenta 2a1a2cos(k?r) este determinat, in fiecare punct P al planului E, de diferenta de drum ?r.
Coerenta temporala este asigurata deoarece diferenta de drum, corespunzatoare franjelor de interferenta, este mai mica decat lungimea de coerenta chiar pentru surse cu largime de banda mare.
Distanta i dintre centrele a doua franje luminoase sau intunecoase consecutive se numeste interfranja. 
Franjele se numeroteaza incepand cu franja de ordinul 0 situata in centrul O al ecranului. Consideram ca in punctul P este realizata franja luminoasa (de maxim de interferenta) de ordinul n. Se pune conditia de maxim, prin care diferenta de drum optic sa fie un numar intreg de lungimi de unda.
(8)
Pentru ordine nu prea mari unghiurile S2S1Q si PCO sunt mici si se pot considera aproximativ egale (S2S1Q * PCO = ?), iar unghiul S1QS2 * 90*. Din triunghiurile S1QS2 si POC rezulta:


Fisiere in arhiva (1):

  • Dispozitivul lui Young - Difractia Luminii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!