Dispersia Dinamica a Luminii

Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Dispersia dinamica a luminii este cunoscuta si sub numele de Spectroscopie prin corelare de fotoni. Aceasta tehnica este una dintre cele mai populare metode de a determina dimensiunea particulelor. Propagarea unui fascicul de lumina, de exemplu un laser, intr-o solutie cu particule sferice in miscare browniana produce un Efect Doppler atunci cand lumina intra in contact cu particula in miscare, modificand lungimea de unda a luminii incidente. Aceasta modificare depinde de dimensiunea particulei. Este posibila calcularea distribuirii dimensiunii sferei si descrierea miscarii particulei in mediu, masurand coeficientul de difuziune al particulei si utilizand functia de auto-corelare.
Aceasta metoda are mai multe avantaje: mai intai, durata experimentului este scurta si este aproape total automatizata astfel incat nu este necesar un experiment extensiv pentru masuratorile de rutina. Mai mult, aceasta metoda are costuri de dezvoltare reduse.
Sistemele comerciale de ,,dimensionare a particulelor" opereaza in general numai dintr-un unghi (90?) si utilizeaza lumina rosie (675 nm). De obicei, la aceste sisteme, dependenta de concentratie se neglijeaza. Utilizand echipamente experimentale mai sofisticate (proiector, sursa de lumina de unda scurta), metodele se pot extinde in mod considerabil, dar devin si mai complicate si mai scumpe.
Desi, in principiu, dispersia dinamica poate distinge daca o proteina este mai mica sau mai obscura, este mai putin exacta pentru deosebirea oligomerilor mici decat este dispersia clasica sau viteza de decantare. Avantajul utilizarii dispersiei dinamice este posibilitatea de a analiza mostrele ce contin distributii largi de specii de mase moleculare foarte diferite (de exemplu o proteina nativa si diverse dimensiuni de agregati), si dea detecta cantitati foarte reduse de specii de masa mai mare (<0,01% in multe cazuri). Mai mult, nu exista posibilitatea ca agregatele proteice sa se piarda in
coloana cromatografica (o problema comuna in utilizarea SEC pentru caracterizarea agregatilor), pentru ca nu are loc nici o separare cromatica.
Mai mult, prin aceasta tehnica se pot obtine masuratori ale diversilor parametrii de interes, precum masa moleculara, raza de girare, constanta de difuziune translationala si asa mai departe, totusi, analiza poate fi dificila pentru macromoleculele non-rigide. Alta limita este ca peste zero grade Kelvin moleculele fluctueaza (adica moleculele deviaza de la pozitia lor medie).
Dispersarea luminii:
In conformitate cu teoria semi-clasica a luminii [Berne si Pecora, ,,Dispersia dinamica a luminii" John Wiley, 1975], cand lumina se loveste de materie, campul electric al luminii induce o polarizare oscilanta de electroni in molecule. Astfel, moleculele asigura o sursa secundara de lumina si ulterior disperseaza lumina. Schimbarile de frecventa, distributia unghiulara, polarizarea si intensitatea luminii de dispersie sunt determinate de dimensiunea, forma si interactiunile moleculare din materialul de dispersie. Datorita acestui fapt, cu ajutorul electrodinamicii si teoriei mecanicii statice ce in functie de timp, se pot obtine informatii despre structura si dinamica moleculara a mediului de dispersie prin caracteristicile de dispersie a luminii ale sistemului.
Diverse metode pot fi folosite pentru a studia dinamica sistemului cu miscarea browniana, in functie de timpul fluctuatiilor moleculare. Aceste metode sunt ilustrate in urmatoarea figura [Berne si Pecora]


Fisiere in arhiva (1):

  • Dispersia Dinamica a Luminii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!