Diodă

Extras din referat Cum descarc?

Aplicand o tensiune exterioara continua pe jonctiune, astfel incat polul pozitiv sa fie la partea p si polul negativ la partea n, se constata ca prin jonctiune trece un curent electric, a carui intensitate creste cu cresterea tensiunii aplicate. Daca insa se inverseaza polaritatea tensiunii exterioare, practic nu trece curent. Caracteristica curent - tensiune se aseamana cu cea a unei diode. De aceea o jonctiune p - n se mai numeste si dioda semiconductoare. Sensul tensiunii exterioare pentru care prin jonctiune trece curent, cu polul pozitiv la partea p si cel negativ la partea n, se numeste sens direct; sensul pentru care nu trece curent - sens invers.
Campul creat de tensiunea directa in stratul de baraj este de sens invers campului stratului de baraj. Campul rezultat din suprapunerea acestor doua campuri va fi deci mai mic, electronii din partea n il pot invinge mai usor si pot trece spre p. Cand se aplica pe jonctiune o tensiune exterioara inversa, cu polul negativ la regiunea p si cel pozitiv la n, electronii din zona n sunt atrasi de polul pozitiv iar golurile din zona p sunt atrase de polul negativ. Rezulta o largire a stratului de baraj, saracit de purtatori. Prin stratul de baraj nu trec electroni spre polul pozitiv, deoarece in partea p, de unde ar trebui sa vina, nu exista electroni liberi. De asemenea prin stratul de baraj nu trec goluri spre polul negativ, deoarece in partea n nu exista goluri. Asadar, cand se aplica o tensiune inversa, dioda semiconductoare este blocata, prin ea nu circula curent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dioda.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!