Difuzia prin Membrane - Echilibrul Donnan

Extras din referat Cum descarc?

Difuzia, definita ca patrunderea moleculelor unei substante intre moleculele altei substante, avand loc foarte rapid, in milisecunde daca ne gindim la o singura celula. Difuzia libera poate avea loc pe baza legii lui Fick. Dar difuzia substantelor spre interiorul si exteriorul celulei trebuie sa se faca prin membrana celulara, a carei grosime joaca un rol important. Existenta membranei micsoreaza viteza de difuzie. Membrana poate fi considerata ca un ciuc - caz in care viteza de difuzie depinde de marimea porilor si de numarul lor - ca o structura spongioasa - caz in care transportul lichidelor este influentat de fenomenele de capilaritate - sau ca o structura policanaliculara- caz in care trecerea lichidelor prin membrana depinde de presiunea hidrostatica, in conformitate cu legea lui Poiseuille. Transportul de substante printr-o membrana limitata de o anumita grosime se numeste permeabilitate si este masurat printr-un coeficient de permeabilitate. 
In general membranele au o permeabilitate selectiva. Daca substantele din lichidul extracelular si din cel intracelular se gasesc in concentratii diferite, solventul are tendinta de a se misca inspre concentratia mai mare, datorita presiunii osmotice. Membranele permeabile doar pentru solvent se numesc membrane semipermeabile.
Teoria membranei, ca si cea a absorbtiei, isi propune sa explice schimbul de substante dintre celula si mediul extern. Teoria membranei porneste de la admiterea existentei unui film coloidal sturcturat, care inveleste protoplasma, avand deci doua fete: exterioara si interioara. Datele de microscopie electronica confirma existenta unei membrane.
Difuzia este un proces de amestecare spontan initiat (datorita principiului "Miscarii lui Brown") a particulelor a doua substante, actionand treptat pana la completa si ireversibila omogenitate a acestora. Pentru diferite substante exista, conform legii lui Fick, diferiti coeficienti de difuzie D cu valori de la 1 cm2/s la gaze pana la valori mult mai mici (de peste un miliard de ori) in cazul substantelor solide.
Difuzia moleculara este patrunderea moleculelor unui corp printre moleculele altuia. Difuzia explica fluxul net al moleculelor dintr-o regiune de concentratie mai mare la una dintre concentratie mai mica, dar este important de remarcat faptul ca difuzia, de asemenea, apare atunci cand nu exista nici un gradient al concentratiei. Rezultatul este o amestecare treptata a particulelor. 
Intr-o faza, cu temperatura uniforma, fiind absente forte externe nete care actioneaza asupra particulelor, procesul de difuzie va duce in cele din urma in amestecarea completa. Exemplu: cerneala si apa. Se auto-amesteca, deci nu exista curgere. La o temperatura mai ridicata, viteza de difuzie este mai ridicata datorita agitatiei termice care este mai intensa. Agitatia termica este miscarea dezordonata a moleculelor unui corp. In interiorul unui gaz sau lichid, exista o presiune care provine din ciocnirea moleculelor intre ele si peretii vasului. Difuzia apare la corpurile aflate in toate starile de agregare.
Cresterea si multiplicarea organismelor sunt conditionate de patrunderea nutrientilor estentiali prin invelisurile celulare si de eliminarea unor substante rezultate din catabolism, impiedicand insa pierdera din celula a substantelor necesare. Toate microorganismele au sttructuri bariera, adevarate porti moleculare care asigura integritatea lor si limiteaza intrarea sau iesirea anumitor compusi chimici. Datorita acestor structuri, celula bacteriana spre exemplu, nu este niciodata intr-o stare de echilibru in raport cu mediul inconjurator in ceea ce priveste concentratia diferitelor substante de cele doua parti ale membranelor celulare.
Unele substante trec liber de cele doua parti, dar de cele mai multe ori nu pot fi transportate numai sub impulsul gradientului de concentratie, astfel incat transportul lor este conditionat de interventia unor mecanisme speciale.
In functie de macanismele fizico-chimice care stau la baza lor, modalitatile generale de transport prin membranele biologice ale elctrolitilor si neelectrolitilor sunt: difuzia pasiva, difuzia facilitata, difuzia prin canale ionice si pori, translocatia de grup, transportul activ si endocitoza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Difuzia prin Membrane - Echilibrul Donnan.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!