Determinarea Tensiunii Superficiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Metoda stalgmometrica de determinare a tensiunii superficiale face parte dintre metodele bazate pe compararea fortelor superficiale cu fortele gravitationale. Ea se bazeaza pe observatia ca un lichid aflat intr-un tub capilar se scurge din aceasta formand picaturi. Marimea picaturilor formate la capatul capilarului depinde de tensiunea superficiala alichidului si anume, in momentul ruperi, greutatea picaturii de lichid, notata G', este egala cu forta elastica de intindere a ''membranei'' ce sustine picatura, notata F. Fie R raza interioara sau exterioara a capilarului, dupa picatura se desprinde de peretii interiori sau exteriori ai acestuia si ?, tensiunea superficiala a lichidului. Forta exercitata de-a lungul circumferintei capilarului si care sustine picatura pana la desprinderea acesteia, este egala cu:

F=2?R?. (1)

In momentul desprinderii:

G'=2?R?. (2)

Deoarece cantarirea unei singure picaturi este afectata de erori mari de masura, se lasa sa picure din capilar un numar n egal cu 100 de picaturi care se cantaresc. Fie G greutatea acestora. Atunci greutatea unei singure picaturi este:

unde am notat cu m masa, exprimata in Kg a n picaturi si cu g, acceleratia gravitationala.

Cu aceste precizari formula (2) devine:

Formula (3) permite determinarea lui ? atunci cand se cunosc R, m si n.

Studiile lui W. Harkins au aratat insa ca aceasta formula simpla este afectata de erori mari, datorita faptului ca ruperea picaturii se face dupa circumferinta unei gatuituri mai mici decat cea a capilarului. El a introdus un factor de corectie empiric care, dupa cum arata forma sa, este functie de raportul dintre raza capilarului si radacina cubica a volumului picaturii, V. Dependenta factorului de corectie de tine seama de faptul experimental ca picaturi asemenea geometric se rup in acelasi mod.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Tensiunii Superficiale
    • Determinarea tensiunii superficiale(stalagmometrie).doc
    • Determinarea Tensiunii Superficiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 756 cuvinte
Nr caractere:
15 118 caractere
Marime:
58.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
tensiunii, lichid
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!