Determinarea Tensiunii Superficiale

Extras din referat Cum descarc?

Metoda stalgmometrica de determinare a tensiunii superficiale face parte dintre metodele bazate pe compararea fortelor superficiale cu fortele gravitationale. Ea se bazeaza pe observatia ca un lichid aflat intr-un tub capilar se scurge din aceasta formand picaturi. Marimea picaturilor formate la capatul capilarului depinde de tensiunea superficiala alichidului si anume, in momentul ruperi, greutatea picaturii de lichid, notata G', este egala cu forta elastica de intindere a ''membranei'' ce sustine picatura, notata F. Fie R raza interioara sau exterioara a capilarului, dupa picatura se desprinde de peretii interiori sau exteriori ai acestuia si ?, tensiunea superficiala a lichidului. Forta exercitata de-a lungul circumferintei capilarului si care sustine picatura pana la desprinderea acesteia, este egala cu:
F=2?R?. (1)
In momentul desprinderii:
G'=2?R?. (2)
Deoarece cantarirea unei singure picaturi este afectata de erori mari de masura, se lasa sa picure din capilar un numar n egal cu 100 de picaturi care se cantaresc. Fie G greutatea acestora. Atunci greutatea unei singure picaturi este:
unde am notat cu m masa, exprimata in Kg a n picaturi si cu g, acceleratia gravitationala.
Cu aceste precizari formula (2) devine:
Formula (3) permite determinarea lui ? atunci cand se cunosc R, m si n.
Studiile lui W. Harkins au aratat insa ca aceasta formula simpla este afectata de erori mari, datorita faptului ca ruperea picaturii se face dupa circumferinta unei gatuituri mai mici decat cea a capilarului. El a introdus un factor de corectie empiric care, dupa cum arata forma sa, este functie de raportul dintre raza capilarului si radacina cubica a volumului picaturii, V. Dependenta factorului de corectie de tine seama de faptul experimental ca picaturi asemenea geometric se rup in acelasi mod.


Fisiere in arhiva (2):

  • Determinarea Tensiunii Superficiale
    • Determinarea tensiunii superficiale(stalagmometrie).doc
    • Determinarea Tensiunii Superficiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!