Determinarea Indicelui De Refracție Al Unui Lichid

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Indicele de refractie absolut n al unui mediu este raportul dintre viteza de propagare c a luminii in vid si viteza de propagare v a luminii in mediul considerat: Relatia (4) este adevarata numai in cazul in care dimensiunile lentilei sunt mici in comparatie cu razele de curbura si, deci, cu distanta focala a lentilei iar punctul obiect este foarte aproape de axa optica a sistemului. In caz contrar, imaginea este afectata de aparitia unei aberatii geometrice datorita formei sferice a suprafetei optice utilizate si care are ca efect faptul ca unui obiect punctiform ii corespunde o zona spatiala si nu o imagine punctiforma.

In aproximatia gaussiana care presupune fascicule inguste, invecinate cu axa sistemului optic, imaginea unui obiect este buna daca indeplineste trei conditii, si anume, daca este: stigmatica, plana si ortoscopica.

Imaginea stigmatica este o imagine precisa, in care fiecarui punct-obiect ii corespunde un punct imagine.

Imaginea plana este atunci cand fiecarui obiect-plan, perpendicular pe axa optica ii corespunde o imagine plana, de asemenea perpendiculara pe axa optica.

Imaginea ortoscopica este imaginea nedeformata, asemenea obiectului, indiferent de locul considerat in planul imagine.

Orice abatere de la stigmatism, planeitate sau ortoscopie se numeste aberatie. In cele ce urmeaza a fost aleasa una din clasificarile posibile ale aberatiilor in cazul lentilelor.

Aberatiile lentilelor: 1. geometrice inclinat Curbura campului imagine Distorsiune 2. cromatice (radiatii policromatice, indicele de refractie creste monoton cu scaderea lungimii de unda) 2. 4. Principiul metodei de determinare a indicelui de refractie al unui lichid Distanta focala a unui sistem de lentile subtiri se poate calcula cu ajutorul relatiei: Precizia metodei poate fi mult mai marita daca obiectul este plasat in apropierea focarului lentilei.

Intr-adevar, din relatia (4) obtinem si si eroarea relativa de determinare a distantei focale a lentilei este: 3. Descrierea instalatiei experimentale Instalatia experimentala este prezentata in figura 2, unde elementele constituente reprezinta: A - sursa de lumina B - lentila C - orificiu cu fir reticular D - cuva cu lentila E - firul galben cu diafragma de diferite marimi F - ecran de vizualizare a imaginii.

Fig. 2 4. Modul de lucru Datele obtinute si prelucrarea acestora sunt prezentate in tabelele de mai jos: ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Indicelui De Refractie Al Unui Lichid
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 084 cuvinte
Nr caractere:
7 625 caractere
Marime:
33.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Predat:
la gimnaziu
Sus!