Corpuri de Iluminat

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul :I-MEMORIU JUSTIFICATIV
Iluminatul electric este cel mai avantajos mijloc de iluminat si constituie una din necesitatile cele mai importante ale vietii moderne.El a permis marirea orelor de lucru peste timpul incare se dispune de lumina naturala.Desi electricitatea are numeroase aplicatii, iluminatul electric reprezinta una din cele mai importante utilizari, ceea ce se constata din cantitatile mari de energie electrica consumata pentru iluminarea locuintelor, birourilor, atelierelor, fabricilor si strazilor.
Iluminatul electric are o mare influenta asupra muncii profesionale si asupra activitatii culturale, asupra igienei individuale si colective, asupra vietii personale si sociale 
In industrie, iluminatul electric a dat posibilitatea sa se mareasca productivitatea muncii, sa se amelioreze calitata produselor si sa se micsoreze numarul accidentelor.Circulatia vehiculelor si a pietonilor pe strazi, in timpul noptii, este mult mai usurata datorita instalatiilor de iluminat electric.
Iluminatul electric, care reprezinta una dintre cele mai importante aplicatii ale electricitatii, s-a putut dezvolta numai datorita realizarii unei tehnici proprii a acestui fel de iluminat, iar aceasta tehnica s-a perfectionat pe masura extinderii electrificarii.
O justa proiectare, executare si exploatare a instalatiilor de iluminat electric se pot realiza numai studiind principiile si tehnica acestui iluminat precum si experienta de pe teren. Numai astfel se poate realiza un iluminat rational si se pot obtine economii de energie electrica, fara a se reduce efectul luminos al instalatiei.
Incepand din anul 1881, au fost instalate lampi cu filament incandescent in toate orasele mari din lume. In Bucuresti iluminatul cu astfel de lampi a fost introdus in anul 1884, iar in Timisoara in anii 1883-1884.
Studiul iluminatului electric ocupa un loc deosebit printre celelalte parti ale electrotehnicii aplicate, deoarece pe langa problemele fizice si tehnice, se ocupa de asemeni cu problemele psihologice si fiziologice ale procesului vederii.Producerea fluxului luminos si distribuirea sa dupa necesitati, se bazeaza pe aplicarea legilor fizice, dar evoluarea senzatiilor pe care le produce lumina asupra ochiului omenesc necesita cunoasterea fiziologiei vederii.
Proiectarea, executarea si exploatarea instalatiilor de iluminat necesita cunostinte speciale, pentru ca sa se faca economie de energie electrica, fara sa se reduca efectul luminos al instalatiei
Corpuri de iluminat pag.1 
Capitolul :II-CONTINUTUL ESENTIALIZAT AL LUCRARII
1.Fotometrie: 
Lumina este caracterizata prin marimi energetice si prin marimi fotometrice.
Fotometria este stiinta masurarii marimilor caracteristice luminii si fenomenelor luminoase, evoluate pe baza efectelor vizuale produse (a senzatiilor luminoase) si pe baza unor conventii.
Marimile fotometrice sunt marimi fizico-fiziologice.Pentru evoluarea lor, si pentru definirea unitatilor fotometrice corespunzatoare in raport cu cele energetice s-a adoptat, conventional, observatorul fotometric de referinta. 
Fiecarei marimi fotometrice ii corespunde o marime energetica, reprezentarea lor facandu-se cu acelas symbol, afectat de indici diferiti ( indicele e , pentru marimi energetice, si indicele v , pentru cele fotometrice).
Necesitatea definirii observatorului fotometric de referinta a rezultat din situatia in care intensitatea senzatiei luminoase este diferita, in conditii energetice egale, pentru diferitele culori ale spectrului vizibil.
Ochiul omenesc este caracterizat printr-o sensibilitate spectrala care difera in functie de lungimea de unda a radiatiei.Raportul V? dintre fluxul energetic pentru lungimea de unda ?m si fluxul energetic pentru lungimea de unda ? care produc senzatii luminoase egale in conditii fotometrice specifice ( ?m fiind astfel aleasa incat valoarea maxima a acestui raport sa fie egala cu 1) se numeste eficacitate luminoasa relativa pentru un observator. 
Relatia de definitie a intensitatii luminoase este Iv=d v
d 
Unitatea de intensitate luminoasa este candela (cd). In practica se mai utilizeaza si intensitatea luminoasa sferica medie Io care este valoarea madie a intensitatilor luminoase di toate directiile.
Fig.1.
d 
r i
dA
Iluminarea unei suprafete elementare dA , de catre un izvor punctiform 
Iluminarea (Ev, E ) , intr-un punct al unei suprafete este raportul dintre fluxul luminos primit de o suprafata elementara din jurul acestui punct si aria acestei suprafete.
Relatia de definitie a iluminarii este : Ev=d v
dA 
Corpuri de iluminat pag.2 
In cazul in care fluxul luminos v este si uniform repartizat pe suprafata A, iluminarea suprafetei are valoarea Ev= v 
Luminanta ( Lv ,L) este raportul dintre fluxul luminos si produsul dintre unghiul solid al conului si aria protectiei ortogonale a elementului de suprafata pe un plan perpendicular la directia data .


Fisiere in arhiva (1):

  • Corpuri de Iluminat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!