Convertizori termoionici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a dovedit ca prezenta plasmei in conditiile naturale ale Terrei este foarte limitata. Cu toate acestea, datorita eforturilor oamenilor de stiinta care au studiat aceasta stare speciala a materiei aproape ca nu exista astazi nici un sector de activitate industriala, stiintifica, culturala etc. in care, sub o forma sau alta sa nu fie folosita si plasma pentru a usura si infrumuseta viata omului, pentru a ajuta sa invinga natura si sa o transforme in folosul lui.

plasma starii solide Conversia energiei termice sau a energiei mecanice in energie electrica se face de obicei cu ajutorul unor instalatii ce contin parti mobile care pe langa uzajul in timp al materialelor de constructie determina si pierderi de energie prin frecare.

Plasma si-a gasit aplicabilitate in doua tipuri de instalatii in care conversia de energie termica se face fara sa existe parti mobile, si anume in convertizorii termoionici si in generatorii magnetohidrodinamici.

Ideea constructiei unui convertizor termoionic a aparut din urmaririea modului de functionare a unei diode termoelectrice. Caracteristicile volt-ampermetrice ale diodei si punctul lor de functionare determina puterea pe rezistenta de sarcina R (fig. 1). Fig. 1 Caracteristica volt-ampermetrica de functionare a unei diode. Este evidenta cresterea puterii cand se trece de la diodele pe dreapta la diodele pe stanga.

Puterea pe rezistenta de sarcina P=RI?=VI este proportionala cu aria dreptunghiului (hasurat) in figura 1 (curba a), iar randamentul transformarii este dat de raportul dintre puterea pe rezistenta de sarcina (puterea utila = VI) si puterea consumata pentru incalzirea termocatodului. Urmarind figura 1 se poate observa ca puterea utila a unei diode termoelelctrice si randamentul sunt cu atat mai mari cu cat caracteristica volt-ampermetrica este deplasata mai spre stanga si are o panta cat mai mare.

Se zice ca se trece de la diodele pe dreapta la diodele pe stanga (adica se trece de la diodele a caror caracteristica volt-ampermetrica este data in figura 1 de curba a la diodele a caror caracteristica este data in figura 1 de curba c), lucru posibil prin micsorarea lucrului de extractie al anodului, prin micsorarea distantei catod-anod si prin compresia partiala sau totala a sarcinii spatiale electronice din fata catodului.

Convertizorul termoionic este un motor termic format dintr-o incinta vidata sau umpluta cu gaz sau plasma ce contine termocatod (emitatorul de electroni) si un anod (colectorul de electroni). Functionarea convertizorului se face pe seama energiei termice furnizate catodului.

Aceasta energie termica ridica temperatura electronilor la catod, o parte de electroni avand, statistic, energie suficienta pentru a trece bariera de extrctie a catodului.

Termoelectronii emisi au atat energie cinetica, pentru ca au parasit o suprafata calda, cat si energie potentiala relativa la electronii din catod, deoarece au fost ridicati deasupra barierei potentialului de extractie ...

Bibliografie:

- Ioan - Iovit Popescu, Iancu Iova, Emil Pavel - Fizica plasmei si aplicatii (Editura Stiintifica si Enciclopedia, Bucuresti 1981)

http://geocities.com/~rhythmofphysics/~docs/thermo/converters.htm

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Convertizori termoionici.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 293 cuvinte
Nr caractere:
7 657 caractere
Marime:
708.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
ioni, convertor
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!