Cernelurile Serigrafice - Serigrafia

Extras din referat Cum descarc?

Serigrafia. Principii bazale.
Serigrafia reprezinta procedeul de tipar care permite obtinerea imprimatului prin intermediul trecerii fortate a cernelii printr-un sablon;
Valoarea liniaturii sitelor variaza in limitele 80-300 ochiuri/inch, cele mai intrebuintate fiind cele de 120 de ochiuri/inch;
Procedeul serigrafic permite imprimarea unei serii intregi de suporturi care prezinta abateri de la planietate si diferite valori ale grosimii; 
In tehnica serigrafica stratul de cerneala depus pe suport este de cca 20 - 100 um (in offset 0,5 - 2 um);
Principiul functionarii imprimarii serigrafice
Cerneluri Serigrafice. Istoric. Generalitati. 
Producerea cernelurilor serigrafice s-a inceput la sfirsitul anilor '20 a secolului trecut. Aceste cerneluri contineau olife naturale si nu se deosebeau esential de cernelurile artistice. 
Primele cerneluri cu fixare rapida au aparut la inceputul anilor '40. Aparitia in anii '50 a utilajului automatizat a favorizat raspindirea acestor tipuri de materiale. 
Datorita dezvoltarii si raspindirii in anii '60 au aparut un sir de cerneluri pe baza liantilor sintetici pentru imprimarea pe diferite pelicule polimere, confectii de mase plastice, metal, sticla, s. a.
In serigrafie, tipul de cerneala utilizat este determinat de substratul imprimat si de conditiile in care produsul va fi ulterior folosit. 
Compozitia generala a cernelurilor serigrafice.
Pigmenti: in proportie de cca 5 %, de natura organica sau anorganica;
Solventi: proportia carora poate atinge cca 75%, cel mai frecvent sunt utilizati esterii propilenglicolului sau dipropilen-glicolului in amestec cu uleiurile minerale (hidrocarburi alifatice). Alti solventi includ ciclohexanona, esterul monobutilic al etilenglicolului, solventi aromatici cu temperatura inalta de fierbere si apa;
Rasini solide: rasini de epoxid, de fenol, colofoniu;
Adaosuri: catalizatori, inhibitori, peliculogeni, cel mai frecvent, compusi ai siliconului si ceara, contribuie la reglarea adeziunii, viscozitatii, vitezei de fixare etc. 
Recepturile tipice ale cernelurilor serigrafice 
Principalele grupe de cerneluri serigrafice
Cerneluri solubile in solventi organici. Poseda un grad de adeziune foarte bun, ceea ce permite imprimarea pe o gama larga de suporturi. Dezavantajul major este dat de solventii organici cu evaporare rapida (VOC-volatile organic compounds) folositi: etanolul, toluenul, xilenul, benzenul, hexanul etc. care sunt poluanti si afecteaza sanatatea personalului;
Cerneluri solubile in apa. Sunt mai putin folosite din cauza aderentei reduse la majoritatea suporturilor de tipar;
Cernelurile cu uscare UV. Ofera o rezolutie inalta a imprimatelor, sunt mai putin poluante, insa sunt mai putin rezistente decit cele pe baza de solventi organici. Acestea constituie 90% din cernelurile utilizate in aplicatiile nontextile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cernelurile Serigrafice - Serigrafia.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!