Centrale Electrice

Extras din referat Cum descarc?

Energia electrica se produce la scara industriala in instalatii numite centrale electrice.
In functie de tipul de energie transformata in energie electrica, cele mai importante pot fi: In termocentrale se transforma energie termica, rezultata prin arderea combustibililor. In Romania, energie termica este produsa in proportie de cca. 77% de termocentrale, care folosesc licnit, petrol si gaz. Termocentrala de la Turceni este una din cele mai mari termocentrale din Europa, ca putere instalata (mai exista una asemanatoare in China). Functioneaza pe baza de combustibil solid (carbune extras din bazinul carbonifer al Olteniei) si are 7 grupuri de cate 330 MW putere instalata.
Dupa anul 1990 uzinele electrice Turceni si Rovinari au fost retehnologizate, o importanta deosebita fiind acordata protectiei mediului inconjurator.
Cea mai mare hidrocentrala din Romania este Portile de Fier I, cu o putere instalata de 1080 MW, Portile de Fier II avand o puterea instalata de 250 MW.
Ambele hidrocentrale sunt exploatate in parteneriat cu partea yugoslava, centralele romane si yugoslave de la Portile de Fier I si Portile de Fier II cumuleaza 2160 MW, respectiv 500 MW.
Centralele Portile de Fier I si II pot turbina un debit instalat de 8700 mc/s. Atomocentrale Centrala nuclearoelectrica este un ansamblu de instalatii si constructii reunite in scopul producerii energiei electrice pe baza folosirii energiei nucleare.
Obtinerea energiei nucleare se bazeaza pe reactia de fisiune (descompunere) nucleara in lant. Instalatia care asigura conditiile de obtinere si mentinere a reactiei in lant este reactorul nuclear. In principiu, reactorul se compune dintr-o parte centrala numita zona activa, in care are loc reactia de fisiune si se dezvolta caldura de reactie.
In Romania, a intrat in functiune, pe 2 decembrie 1996, centrala nucleara de la Cernavoda, care functioneaza cu apa grea ca moderator, foloseste uraniu imbogatit si produce cu un singur reactor, aproximativ 10% din totalul energiei electrice produse in tara. Centrala de la Cernavoda se bazeaza pe sistemul canadian CANDU si are o putere instalata de 706 MW in prezent. Structura unui reactor CANDU consta intr-un recipient cilindric orizontal, cu tuburi pentru barele de combustibil si pentru lichidul de racire (apa grea) plasate orizontal. In jurul acestor tuburi se afla apa grea, care actioneaza ca moderator. Apa grea contine doi atomi de deuteriu (un izotop neradioactiv al hidrogenului) si un atom de oxigen. Apa grea este mult mai eficienta ca moderator decat apa obisnuita si permite folosirea uraniului natural drept combustibil. Ea se obtine in intreprinderi specializate, prin separarea sa din apa naturala (exista o astfel de intreprindere la Drobeta Turnu-Severin). Energia eoliana Este una din cele mai vechi surse de energie nepoluanta. Ele au inceput sa fie folosite pe scara larga abia prin anii 70-80, cand SUA a adoptat mai multe programe destinate sa incurajeze ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Centrale Electrice
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!