Celule Solare Amorfe

Extras din referat Cum descarc?

Celule solare amorfe
Aceste celule ating un grad avansat de imbatranire de pana la 25 % in primul an de functionare de aceea pentru acest tip de panouri solare in caracteristicile tehnice din documentele de insotire nu se da puterea atinsa la fabricatie ci puterea de dupa procesul de imbatranire. Ca urmare acest tip de panouri au caracteristici mai bune la cumparare decat cele din documente. Imbatranirea se produce sub actiunea luminii si este rezultatul asa numitului efect Staebler-Wronski(SWE). In cadrul acestuia siliciul hidrogenat amorf (a-Si:H) metastabil trece printr-o faza de crestere concentratiei defectelor cu un ordin de marime, paralel cu scaderea conductivitatii si deplasarea nivelului Fermi catre mijlocul distantei dintre banda de valenta si banda de conductie. Dupa cca 1000 ore de expunere la soare, celulele de siliciu amorf ating un grad de saturare stabil.
Caracteristici tehnice
Parametrii tehnici ai celulelor solare sunt dati pentru conditii standard (STC, Standard Test Conditions):
o intensitate luminoasa de 1000 W/m2 in zona panoului, 
o temperatura celulei solare constanta, 25 ?C, 
o spectrul luminii AM 1,5 global; DIN EN 61215, IEC 1215, DIN EN 60904, IEC 904. 
AM 1,5 global indica slabirea luminii solare la suprafata pamantului in functie de latitudine datorita parcurgerii unei mase mai mari de aer proportional cu latitudinea (in acest caz se considera latitudinea de 50?). Aceasta corespunde conditiilor de vara din Europa centrala din nordul Italiei pana in centrul Suediei. In iarna conditiile corespund unor valori de AM 4 pana la AM 6. Prin absorbtie atmosferica si spectrul luminii ce cade pe panou se deplaseaza. Global indica faptul ca lumina este compusa atat din lumina difuza cat si din cea directa.
Este de remarcat ca in realitate indeosebi vara la pranz, temperatura celulelor solare (in functie de pozitie, conditii de vant etc.) poate atinge 30 pana la 60 ?C ceea ce are ca urmare o scadere a randamentului. Din acest motiv se ia in calcul un alt parametru, PNOCT care indica puterea la temperatura de functionare normala (normal operating cell temperature).
Caracteristica curent-tensiune a unei celule solare, luminat si neluminat
Prescurtari utilizate:
o SC: Short Circuit - scurtcircuit 
o OC: Open Circuit - mers in gol 
o MPP: Maximum Power Point - punctul de putere maxima 
o PR: Performance Ratio Qualitatsfaktor ,factor de performanta, indica portiunea in care panoul furnizeaza curentul la valori nominale. 
Caracteristicile unei celule solare sunt:
o tensiunea de mers in gol UOC (auch VOC) 
o curentul de scurtcircuit ISC 
o tensiunea in punctul optim de functionare UMPP (auch VMPP) 
o curentul in punctual de putere mazima IMPP 
o puterea maxima estimataPMPP 
o factor de umplere 
o Randamentul celulei solare la o suprafata iluminata A si intensitate luminoasa Popt 
Celulele solare deci pot ceda o putere de 160 W/ m2. Incluse in module puterea pe suprafata va fi mai scazuta pentru ca intre celule si marginea modulului este o distanta.Aceste celule au o gama larga de utilizare:panouri solare pentru alimentarea cu energie electrica a locuintelor,se utilizeaza la sateliti,pot servi la fabricarea aparatelor de marcat ale parcarilor,etc....
Utilizare casnica
Colectoare solare (stanga) si Panouri solare pe acoperis de bloc panouri solare (dreapta) integrate in acoperis
In utilizarea casnica panourile solare au o importanta mai mare in cazul locuintelor izolate fara racord la reteaua de curent alternativ. In general in sistemele mai evolute, optional pe langa panouri se mai monteaza:
o o baterie de acumulatore pentru a pute livra energie si in lipsa luminii solare 
o un regulator de tensiune pentru prevenirea supraincarcarii bateriei 
o un dispozitiv de deconectare in cazul descarcarii sub limita a acumulatoarelor 
o un dispozitiv de masurare ce indica directia de alimentare si cantitatea de energie produsa/consumata 
o in cazul utilizarii de consumatori de current alternativ, este nevoie si de un invertor. In acest caz la locuintele racordate la reteaua de curent alternativ teoretic ar exista posibilitatea eliminarii din schema a bateriei de acumulatoare, energia suplimentara fiind masurata in ambele directii (la surplus sau lipsa).


Fisiere in arhiva (1):

  • Celule Solare Amorfe.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!