Ce este efectul de seră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Efectul de sera este procesul prin care atmosfera capteaza o parte din energia solara, incalzind Pamantul si moderand clima.

Expertii in domeniul climatic sunt de parere ca o crestere a nivelului gazelor cu efect de sera, crestere provocata de activitatile umane, accentueaza in mod artificial efectul de sera, ducand la cresterea temperaturilor globale si deregland clima.

Gazele de sera includ dioxidul de carbon, rezultat din arderea combustibilului fosil si defrisari, metanul, eliberat de pe plantatiile de orez si locurile de depozitare a gunoaielor, precum si produse rezultate din arderi si diferiti compusi chimici industriale (acid azotos, carbon fluorhidric, carbon perftoric, sulf hexaflorid). Dupa vaporii de apa, dioxidul de carbon (CO2) este principalul gaz de sera.

Carbonul este stocat sub pamant, departe de biosfera, in combustibili fosili, insa ciclul organic al carbonului descrie transferul carbonului intre mari, ecosistemul terestru si atmosfera. Fara influenta umana, transferul intre aceste rezervoare de carbon este mentinut in mare in echilibru de exemplu, plantele absorb carbonul in timp ce se dezvolta, dar il elimina atunci cand mor. Insa cand oamenii taie arbori sau ard combustibili fosili, ei elimina in atmosfera cantitati suplimentare de carbon, accentuand astfel efectul de sera.

Aceasta constituie o problema mai ales atunci cand se extrag si se ard combustibili fosili, deoarece astfel se adauga carbon la ciclul organic al carbonului, care altfel ar ramane depozitat adanc sub pamant. O parte din acest carbon ajunge in atmosfera, alta in arbori, plante si sol, pe pamant, si o alta parte in mari si oceane. O parte mai mare ajunge in atmosfera deoarece se taie paduri si se construiesc orase, drumuri si uzine, reducandu-se astfel capacitatea biosferei de a absorbi carbonul.

Zilnic, activitatile noastre afecteaza clima prin utilizarea combustibililor fosili (petrol, carbuni si gaze) pentru producerea energiei si transport. Aceste schimbari climatice au impact asupra vietii si pot distruge numeroase medii naturale pe parcursul urmatorilor ani.

Trebuie sa reducem semnificativ poluarea care are ca rezultat efectul de sera.

Acest lucru are sens atat din punct de vedere al mediului, cat si economic. Datorita gazelor de sera pe care pe care le-am emis deja in atmosfera, suntem predispusi la o incalzire cu 1, 2 sau 1, 3 C a temperaturii in urmatoarele decenii, chiar daca am opri toate emisiile de gaze cu efect de sera imediat. Scopul politicii climaterice ar fi acela de a impiedica cresterea temperaturii medii globale cu mai mult de 2 C peste nivelul perioadei pre-industriale. La peste 2 C, impactul asupra ecosistemelor naturale si a sistemului climatic creste in mod dramatic. Avem o perioada de timp foarte scurta, nu mai mult de 2 decenii, in care putem sa schimbam sistemul energetic astfel incat sa se indeplineasca aceste scopuri. [1] ? ameninta multe milioane de oameni cu riscul aparitiei foametei, malariei; milioane de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ce este efectul de sera.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
825 cuvinte
Nr caractere:
4 656 caractere
Marime:
9.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
efect de sera, temperatura
Predat:
la liceu
Sus!