Caldura, Energia si Lucrul Mecanic

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiuni termodinamice generale
2.Caldura
3.Lucrul mecanic
4.Energia
5.Concluzii
6.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni termodinamice generale
Termodinamica studiaza din punct de vedere energetic proprietatile generale ale substantelor si legile care guverneaza miscarea termica, fara a se tine seama de natura miscarilor si interactiilor moleculare.
Metodele termodinamicii nu au la baza niciun model de reprezentare atomo-moleculara a substantei si din acest motiv termodinamica este o stiinta fenomenologica.
In cadrul termodinamicii se stabilesc relatii intre marimi direct observabile, adica intre marimi masurabile in experiente macroscopice, cum ar fi volumul, presiunea, temperatura, concentratia solutiilor, intensitatea campului electric si magnetic, etc.
Termodinamica opereaza cu o serie de notiuni si marimi, cu ajutorul carora se defineste orice proces sau fenomen termic. Una dintre acestea este notiunea de sistem termodinamic.
Sistemul termodinamic reprezinta un sistem fizic macroscopic ale carui dimensiuni spatiale si existenta in timp permit efectuarea unor procese normale de masurare.
Sistemele termodinamice pot fi:
- izolate, daca sistemul termodinamic nu sufera nicio interactiune cu mediul inconjurator;
- inchise, daca exista interactiuni cu mediul inconjurator, dar nu exista schimb de substanta intre sistem si mediul inconjurator;
- deschise, daca sistemul schimba si substanta cu mediul inconjurator.
Starea unui sistem termodinamic poate fi complet caracterizata printr-un numar finit de parametrii, numiti parametrii de stare.
Parametrii de stare reprezinta valorile instantanee ale marimilor fizice ce caracterizeaza atat sistemul considerat cat si interactiunile dintre sistem si mediul inconjurator.
Parametrii de stare ai unui sistem pot fi:
- interni, bj (j=1,2, ) care depind de proprietatile interne ale sistemului, adica de miscarea de ansamblu si de distributia particulelor ce compun sistemul;
- externi, ai (i=1,2, ) care depind si de pozitia corpurilor exterioare care nu fac parte din sistemul considerat.
Prin proces termodinamic se intelege trecerea unui sistem termodinamic dintr-o stare de echilibru initiala la o alta stare finala, trecand printr-o succesiune continua de stari intermediare.
Clasificarea proceselor termodinamice se poate face din mai multe puncte de vedere.
a. Dupa marimea variatiei relative a parametrilor de stare avem:
- procese diferentiale, pentru care variatia relativa a parametrilor de stare este foarte mica;
- procese finite, cand cel putin un parametru de stare sufera o variatie relativ mare.
b. Din punctul de vedere al naturii starilor intermediare:
- procese cvasistatice(de echilibru), in care starile intermediare pot fi considerate suficient de apropiate de starile de echilibru, in tot cursul procesului;
- procese nestatice, pentru care starile intermediare ale sistemului nu pot fi complet caracterizate din punct de vedere al termodinamicii.
c. Din punct de vedere al trecerii sistemului din starea initiala I in starea finala F si invers avem:
- procese termodinamice reversibile, daca trecerea sistemului din starea I in starea F poate fi parcursa si invers exact pe acelasi drum.
Pentru realizarea unui astfel de proces, conditiile exterioare trebuie sa se modifice extrem de lent, astfel incat sistemul sa aiba timp sa se adapteze progresiv la noile variatii la care este supus treptat;
- procese termodinamice ireversibile in care prin trecerea din starea F in starea I nu se ating toate punctele curbei obtinute la trecerea din starea I in starea F.
In realitate nu exista procese reversibile. 
d. Dupa legatura dintre starea initiala si starea finala se disting:
- procese ciclice cand starea finala a sistemului coincide cu cea initiala;
- procese neciciclice (deschise), cand starea finala a sistemului difera de cea initiala.
e. dupa parametrii ce raman constanti in timpul unui proces termodinamic avem:
- procese izobare (P=constant)
- procese izocore (V=constant)
- procese izoterme (T=constant)
- procese adiabatice (fara schimb de caldura cu exteriorul)
- procese politropice (cand caldura specifica a sistemului ramane constanta).
Cand, la trecerea de la o stare la alta stare parametrii macroscopici variaza toti, transformarea se numeste generala. Daca unul din parametri ramane constant atunci se obtin urmatoarele transformari particulare reprezentate si in figura:


Fisiere in arhiva (1):

  • Caldura, Energia si Lucrul Mecanic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!